Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • 756 zonnepanelen op het dak van AZ Delta

756 zonnepanelen op het dak van AZ Delta

  • 12/01/2024

“Eén van de meest duurzame ziekenhuizen worden”

AZ Delta legt 756 zonnepanelen op het dak van de campus in Roeselare. Alle energie die de panelen opwekken, wordt meteen verbruikt. “Wij willen één van de meest duurzame ziekenhuizen worden in de regio. Vandaag hebben we een grote stap in de goede richting gezet”, zegt Jürgen Debrabandere, projectingenieur AZ Delta.

756 zonnepanelen op het dak van AZ Delta

AZ Delta werkt voor het project samen met het Vlaams Energiebedrijf en energiebedrijf Earth. “Ziekenhuizen hebben een gigantisch energieverbruiksprofiel, 24/7 bovendien”, zegt Timmy Soetaert van Earth. “Zonnestroominstallaties zijn een voor de hand liggende manier om die energiekosten voor een deel terug te dringen.” Jürgen Debrabandere, projectingenieur bij AZ Delta, vult aan: “Kiezen voor zonnepanelen is kiezen om de controle te houden over het eigen energieverbruik. Dat is een duidelijke doelstelling voor ons. De energiecrisis maakte duidelijk dat je best uitgaat van eigen kracht. In dit geval is dat dus investeren in zonnepanelen op je eigen daken om zo deels zelfvoorzienend te zijn.” 

Deze investering kadert binnen ons ruimer duurzaamheidsplan, waarin we ook op andere fronten inzetten.

Jürgen Debrabandere

AZ Delta had nog een groot onbenut potentieel op het dak, dus de keuze om daar zonnepanelen te plaatsen was snel gemaakt. “De zonnepanelen zijn goed voor 4% van ons totale energieverbruik”, zegt Debrabandere. “Deze investering kadert binnen ons ruimer duurzaamheidsplan, waarin we ook op andere fronten inzetten. Zo zorgen we voor groen en watercaptatie via groendaken, proberen we ons afvalcijfer te beperken door waar mogelijk te hergebruiken, zoeken we bewust naar manieren om ook ons voedselafval te beperken, zetten we met alle personeelsleden in op zachte mobiliteit,...” 

Energiefabriek 

De 756 zonnepanelen op het dak zullen jaarlijks evenveel energie opwekken als 90 gezinnen verbruiken. Het equivalent van CO2 dat dankzij deze zonnepanelen wordt uitgespaard? 800 auto’s die jaarlijks 15.000 kilometer rijden. “Vandaag installeren we onze eigen energiefabriek en kiezen we resoluut voor duurzaamheid. Onze ambitie is zeer duidelijk: wij willen één van de meest duurzame ziekenhuizen worden in de regio. Vandaag hebben we een grote stap in de goede richting gezet. Het eindigt niet bij dit dak. AZ Delta is vastbesloten om in de toekomst verder te investeren in zonnepanelen op de andere campussen”, klonk het op de lancering in december. (JM - Foto Kurt) 

www.azdelta.be

Met steun van het VEB 

Het project was niet mogelijk zonder de steun van het VEB, waarvan Earth bevoorrechte partner is. “Het Vlaams Energiebedrijf (VEB) is een extern verzelfstandigd agentschap van de Vlaamse overheid dat de publieke sector actief begeleidt om duurzaam en efficiënt met energie om te springen”, zegt Tim Mordyck, Projectleider PV. “Wij als VEB ondersteunen duurzame projecten voor de publieke sector. Eén van de grote troeven is dat wij de publieke sector actief begeleiden in de energietransitie, op weg naar een koolstofneutrale toekomst. Organisaties die met het VEB samenwerken hoeven zelf geen uitgebreid lastenboek meer op te stellen. Dat hebben wij al gedaan. Ook de strenge selectie van onze partners, zoals Earth vandaag, is reeds gebeurd. Zo kunnen dergelijke projecten als bij AZ Delta zeer snel opgestart worden.”

Vraag het @ Voka

Een prangende vraag? Wij antwoorden binnen de 2 werkdagen!

Stel hier jouw vraag

Artikel uit publicatie