Overslaan en naar de inhoud gaan
Map

Deloitte ondersteunt traject Go International 4 Services

  • 05/05/2023

“Juiste juridische afwegingen maken”

Ondernemers met ambitie denken vroeg of laat aan internationalisering. Wie daarbij ondersteuning wil, kan deelnemen aan Mercurio Go International 4 Services. Voor dat strategisch begeleidingstraject bundelt Voka West-Vlaanderen de krachten met onder meer Deloitte.

Deloitte

Go International 4 Services spitst zich toe op dienstenbedrijven die geen of een beetje ervaring met internationale business hebben. “Voor wie zijn eerste buitenlandse stappen nog moet zetten, is concrete begeleiding wel aangewezen”, verduidelijkt Amber Hoste, manager bij het Business & Commercial Team van Deloitte Private. “Ook voor ondernemingen die al in pakweg Nederland actief zijn en een andere geografische markt willen aanboren of bedrijven van wie de huidige buitenlandse aanpak nog niet zo succesvol is gebleken, kan dit waardevol zijn.”

Het traject omvat 5 sessies. Amber Hoste is één van de sprekers op de vierde sessie en neemt het juridische luik voor haar rekening. In die sessie komen ook het financiële (Credendo) en logistieke aspect (Lova Consult) aan bod. “We zullen onder meer ingaan op het contractuele kader”, vervolgt Hoste. “Wanneer komt een overeenkomst juridisch tot stand en welke zijn de belangrijkste fases in een commerciële relatie? Werk je het liefst met algemene voorwaarden of template-contracten? Welke zijn belangrijke clausules in een internationale context? Heb je al nagedacht over betalingsmodaliteiten of prijswijzigingen? In welke munt wil je factureren? Welk recht wens je van toepassing te maken op de overeenkomst? Het zijn allemaal zaken die je vooraf beter grondig onder de loep neemt. Daarnaast staan we ook stil bij de directe of indirecte marktbenadering”, vervolgt Amber. “Wens je zelf rechtstreeks het contact met je klanten te behouden via een eigen lokaal filiaal of voorzie je ter plaatse liever een eigen ‘after sales’-service? Kies je voor de indirecte aanpak, waarbij je samenwerkt met een lokale handelsagent of een distributeur? Alles heeft zijn voor- en nadelen, het komt eropaan de juiste afwegingen te maken."

Onder meer de juiste contractuele bepalingen, merkbescherming en de privacyfactor zijn cruciale aandachtspunten.

Amber Hoste

Merkbescherming

Intellectuele eigendom is een ander belangrijk aspect. “Zo is merkbescherming heel geografisch geregeld: een Benelux-depot, bijvoorbeeld, biedt geen bescherming in Frankrijk. Daarnaast is er de factor privacy. Wie in Europa blijft, valt automatisch onder de GDPR-wetgeving, maar wat als je persoonsgegevens gaat delen met contacten in de Verenigde Staten? Knowhow over de omgang met dergelijke gevoelige datastromen is cruciaal.” Deloitte ondersteunde in het verleden al Go International- trajecten. “We merken dat deze begeleidingssessies voor veel ondernemers essentiële informatie bevatten waarmee ze een goed gefundeerde internationale strategie kunnen uitdokteren. Het doet hen stilstaan bij thema’s waar ze initieel vermoedelijk niet meteen aan zouden denken. Vaak bereiken ons nog extra vragen na afloop van de sessie. De input helpt deelnemers om de juiste bemerkingen te maken en de eerste zaadjes te planten, onder meer via het opstellen van een actieplan.”

Meer info: charlotte.dekimpe@voka.be

Logo CredendoLogo Deloitte

Vraag het @ Voka

Een prangende vraag? Wij antwoorden binnen de 2 werkdagen!

Stel hier jouw vraag

Artikel uit publicatie