Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • Voka West-Vlaanderen en Accent organiseren Diversity & Inclusion Day

Voka West-Vlaanderen en Accent organiseren Diversity & Inclusion Day

  • 24/03/2023

Voka West-Vlaanderen organiseert op 30 mei samen met talent placement bedrijf Accent de Diversity & Inclusion Day. Accent is pionier op het vlak van rekruteren zonder vooroordelen rond geslacht, leeftijd of achtergrond. “We willen bedrijven bewust maken van de vooroordelen die er zijn, om hen te helpen op een andere manier naar talent te kijken”, zegt Pieter Ugille van Accent. 

Talent placement bedrijf Accent mag zichzelf een voortrekker noemen op het vlak van diversiteit en inclusie bij rekrutering. Dit jaar lanceerde het ‘open-minded hiring’, een innovatieve manier van recruiten. “Het komt erop neer dat wij de cv’s die we onze klanten doorsturen anonimiseren. Elementen die verwijzen naar leeftijd, geslacht of achtergrond halen we weg. Dat zorgt ervoor dat vooroordelen geen kans meer krijgen en dat aandacht gaat naar wat echt telt: het talent en de capaciteiten van de kandidaat.” Dat is ook de visie achter de open selectiemomenten van Accent, voor bedrijven die daarvoor open staan. “In dat geval selecteren wij de kandidaten en sturen we de volgens ons beste kandidaten naar het bedrijf voor een persoonlijke kennismaking.”

Die aanpak is wat wennen voor de klanten en vraagt een zekere mentaliteitswijziging. Maar het is wel een noodzakelijke aanpassing met het oog op de toekomst, klinkt het. “We moeten met zijn allen op een andere manier kijken naar talent”, zegt Ugille. “Door – vaak onbewuste – vooroordelen krijgen kandidaat-werknemers niet altijd voldoende kansen, terwijl ze wél over het juiste profiel beschikken. En dat in tijden van arbeidskrapte. Werkgevers kunnen het zich niet meer permitteren om krampachtig vast te houden aan een strikt lijstje criteria en op die manier talent door de vingers te laten glippen.”

Workshops

“Onze maatschappij verandert enorm snel. De beroepsbevolking wordt steeds multicultureler en mensen blijven steeds langer aan de slag. Dat vraagt een andere kijk op aanwerven. Wij als talent placement bedrijf zien het als onze maatschappelijke verantwoordelijkheid om bedrijven daar niet alleen over te sensibiliseren, maar ook mee te nemen in het verhaal.”

En dat doet Accent onder meer met de organisatie van de Diversity & Inclusion Day op 30 mei in het Concertgebouw van Brugge, een samenwerking met Voka - Kamer van Koophandel West-Vlaanderen. “We willen bedrijven er onderdompelen in de wereld van diversiteit en inclusie. Marketeer Dora Gasia is keynote speaker. Met haar ruime ervaring in rekruteringscampagnes gunt ze ons een verfrissende blik op diversiteit en inclusie. Daarnaast zorgen we ook voor een aantal workshops. Enkele acteurs brengen tijdens één workshop via een rollenspel een unieke kijk op het thema. Een andere workshop brengt het verhaal van het leven van een vluchteling, nog een andere heeft het over verschillende generaties op dezelfde werkvloer. In een vierde workshop worden we ons op een ‘Cluedo-manier’ bewuster rond bepaalde vooroordelen die we kunnen hebben.”

Iedereen die interesse heeft is welkom. “We mikken natuurlijk vooral op hr-profielen, marketeers en leidinggevenden in het algemeen. We weten ook wel dat we die dag niet alle vooroordelen uit de wereld zullen helpen. Zelfs onbewust zullen die er bij elk van ons nog zijn, door onze eigen achtergrond, onze opvoeding, de omgeving waarin we wonen en werken,… Maar ons bewust zijn van die vooroordelen zal ons helpen om op een andere manier naar talent te kijken en ons futureproof maken op het vlak van diversiteit en inclusie.” (JM)

Diversity & Inclusion Day

Op 30 mei vindt in Concertgebouw Brugge de eerste Diversity & Inclusion Day plaats. Het is een initiatief van Voka West- Vlaanderen en Accent.

Meer info en inschrijven: thomas.dujardin@voka.be

afbeelding

Vraag het @ Voka

Een prangende vraag? Wij antwoorden binnen de 2 werkdagen!

Stel hier jouw vraag

Artikel uit publicatie