Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • Tips van de expert: Eugénie Dumont - Art Advisory Manager Degroof Petercam

Tips van de expert: Eugénie Dumont - Art Advisory Manager Degroof Petercam

  • 24/03/2023

 

Kunst is een heel bijzondere activaklasse, omdat ze vaak wordt gedreven door emotie. Daarom biedt de grootste onafhankelijke private bank van België haar Art Advisory diensten aan verzamelaars en hun erfgenamen aan. Eugénie Dumont, Art Advisory Manager bij Degroof Petercam, geeft enkele tips. 

1. Bedenk waarom u zou beleggen in kunst

“In vergelijking met traditionele beleggingen is kunst een bezit met emotionele waarde. Een collectie weerspiegelt wie u bent en wat uw smaak is, maar toont ook welke kunstenaars u ondersteunt. Daarbovenop zijn er ook de economische voordelen. Zo is kunst als een activa niet gecorreleerd met traditionele activaklassen en kan ze beschermen tegen inflatie, of fungeren als waarde-opslag in een omgeving met lage rente.”

2. Bepaal uw strategie

“Een kunstcollectie draait vaak om meer dan persoonlijke smaak. Daarom is het belangrijk om ook een strategie te bepalen, en de doelstellingen van een collectie vooraf in kaart te brengen. Worden de objecten bijvoorbeeld aan uw erfgenamen overgedragen? En hoe verhoudt de waarde van uw collectie zich tot uw andere beleggingen? Deze en andere vragen wil u zeker op voorhand doornemen. Want de doelstelling van uw collectie bepaalt haar samenstelling.”

afbeelding

3. Vermijd fouten

“Uit ervaring weten wij dat kunstcollecties soms onherstelbare schade kunnen oplopen door een gebrek aan kennis en informatie. Zo kan een schilderij bijvoorbeeld worden aangetast door een te hoge vochtigheidsgraad. Een restauratie is dan niet alleen een dure aangelegenheid, maar ook een risico. Want als ze niet perfect wordt uitgevoerd, of er blijft achteraf toch nog zichtbare schade over, kan de waarde die een object vertegenwoordigt sterk dalen. Hou daarom altijd rekening met conserveringsfactoren zoals licht, temperatuurverschillen en omgevingsvochtigheid. Want ze kunnen, afhankelijk van het type object, een negatief effect hebben. Daarnaast zijn ook sigarettenrook en rook van open vuur schadelijk, evenals waterdampen.”

4. Laat u bijstaan om uw collectie te beheren

“In de eerste plaats is het belangrijk om te kiezen voor onafhankelijke adviseurs om belangenconflicten met verschillende actoren op de kunstmarkt te vermijden. Naast die objectiviteit is ook een holistische aanpak noodzakelijk. Daarom werkt de afdeling Art Advisory van Degroof Petercam nauw samen met onafhankelijke deskundigen en vermogensbeheerders.”

Vraag het @ Voka

Een prangende vraag? Wij antwoorden binnen de 2 werkdagen!

Stel hier jouw vraag

Artikel uit publicatie