Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • Grotere focus op innovatief ondernemerstalent loont

Grotere focus op innovatief ondernemerstalent loont

  • 24/03/2023

Brugge Awards zetten ondernemend Brugge in de kijker 

De keuze van het Brugse stadsbestuur om naast de haven van Zeebrugge, toerisme & gastronomie en de zorgsector ook sterk in te zetten op innovatief en digitaal ondernemerschap, blijkt de juiste. Zo groeit Brugge.Inc sterker dan verwacht. “De uitreiking van de eerste Brugge Awards op 5 juni is de kers op de taart om jaarlijks ondernemend Brugge in de kijker te plaatsen,” vertelt schepen van werk en ondernemen Pablo Annys. 

Stad Brugge organiseert de Brugge Awards samen met Brugge.Inc, de cocreatiehub voor tech start- en scale-ups die de stad in november 2020 samen met Voka - Kamer van Koophandel West-Vlaanderen en POM West-Vlaanderen lanceerde. Pablo Annys: “Die blijkt een groot succes. In februari 2021 startten we op met 3 start-ups die er een fysieke werkplek, coaching, matchmaking met gevestigde bedrijven en een community vinden. Vandaag zitten we aan 16 en we gaan vrij snel richting 20, met in totaal 35 medewerkers. Tegen eind 2024 willen we naar 66 werkplekken gaan. Daarvoor moesten we al snel op zoek naar een grotere locatie, die we vonden in het Katelijnepoort Business Center. Het succes toont aan dat er in de Brugse regio veel potentieel zit in onze gekende speerpuntsectoren.”

Verschillende criteria

Brugge telt 11.000 ondernemers, en die komen allemaal in aanmerking voor de Brugge Awards die op 5 juni in het BMCC worden uitgereikt. “Elke ondernemer met vestiging in Brugge kan zichzelf nomineren of genomineerd worden. Er zijn 9 categorieën: Start-up, Tech scale-up, Onderneming van het jaar, Nieuwbouw/Renovatie van een bedrijfsgebouw, Green (rond sustainability, klimaat en milieu), Verrassende horeca, Flavourite Bruges (gastronomie), Shopping beleving en Brugs Ambassadeur. Als er relevante kandidaturen zijn, kan er ook een Lifetime Achievement Award worden uitgereikt.”

Pablo Annys

De Onderneming van het jaar moet zich op meerdere vlakken onderscheiden hebben. Criteria zijn onder meer innovatie, tewerkstelling, bedrijfsresultaten, investeringen, export en uitstraling voor de stad. De jury selecteert vooraf 5 finalisten, maar het publiek kiest de avond zelf de winnaar door middel van stemming. De Start-up award bekroont een toonaangevende en uitzonderlijke onderneming die in de voorbije 3 jaar van start ging en scoort op criteria als ondernemerszin, businessmodel, creativiteit en innoverend karakter. De Tech Scale-up award gaat naar een onderneming die als corebusiness een technologisch product ontwikkelde dat voor minstens 50% van de omzet van het bedrijf zorgt, en mijlpalen qua groei, investeerders, klanten of marktaandeel kan aantonen. Voor die 2 awards kiest de jury zelf de laureaat.

www.bruggeawards.be

De jury

“De jury bestaat uit niet- Bruggelingen uit verschillende economische sectoren, die affiniteit hebben met de Brugse regio en expert zijn binnen één of meerdere awardcategorieën. Ex-Vlaams Bouwmeester Leo Van Broeck is wellicht de bekendste naam. De laureaten ontvangen een unieke Brugge Award van de hand van de Brugse letterbeeldhouwer Maud Bekaert. Na de uitreiking volgt een netwerkreceptie. DJ Sven Ornelis sluit de avond af”, vertelt Pablo Annys.

Vraag het @ Voka

Een prangende vraag? Wij antwoorden binnen de 2 werkdagen!

Stel hier jouw vraag

Artikel uit publicatie