Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • Business Club Customs - Douane-experts ondergedompeld in nieuwste wetgeving

Business Club Customs - Douane-experts ondergedompeld in nieuwste wetgeving

  • 15/03/2023

Op woensdag 24 maart start bij Voka West-Vlaanderen een nieuwe Business Club Customs. Dat is een traject waarbij de douane-experts van West- Vlaamse bedrijven bijleren over de nieuwste wetgeving en uitdagingen op het vlak van douane en accijnzen. “Vooral het feit dat de deelnemers hun eigen ervaringen met elkaar kunnen delen, vormt een echte meerwaarde. Ik heb een heel waardevol netwerk aan het traject overgehouden”, zegt deelneemster Anja Lampe, exportverantwoordelijke bij CONSTRUX. 

Voor het Business Club Customs-traject werkt Voka West-Vlaanderen samen met consultant Deloitte. “Wij geven bedrijven onder meer advies rond douane en accijnzen”, zegt Daan De Vlieger. “Samengevat: we zijn gespecialiseerd in alle fiscale en niet-fiscale zaken die bij internationale handelsbetrekkingen komen kijken. Een voorbeeld bij uitstek: de Brexit. Heel veel bedrijven moesten toen voor het eerst samenwerken met de douane voor hun (toe)levering van en naar het VK. Wij vormen vanuit onze expertise en ervaring voor Voka de ideale partner om een dergelijk traject te coördineren.”

Tijdens het traject bepalen deelnemers zelf de thema’s die aan bod zullen komen. De Brexit, maar bijvoorbeeld ook het laatste sanctiepakket tegen Rusland.

Daan De Vlieger - Deloitte

“Daarna gaan wij op zoek naar experts die die thema’s kunnen toelichten”, zegt De Vlieger. “Dat kunnen medewerkers zijn uit eigen huis, maar dat kan net zo goed een douaneambtenaar zijn of een medewerker van het FAVV.”

De sessies zelf zijn niet ‘klassiek’, maar net heel interactief. “Aan het begin is er telkens een korte theoretische toelichting, maar daarna worden er vrij snel concrete voorbeelden bij gehaald. De deelnemers krijgen ook de kans om hun eigen ervaringen toe te lichten”, zegt De Vlieger. “Het is net die kennisoverdracht die het traject zo interessant maakt. Om een zeker niveau binnen de groep te garanderen, moeten alle deelnemers een minimumervaring hebben op douanegebied. De deelnemers worden als het ware elkaars klankbord. Ze nemen zelf ook een adviesrol op.”

Internationalisering CONSTRUX

Anja Lampe volgde vorig jaar het Business Club Customs-traject. “Ik startte 10 jaar geleden bij CONSTRUX in Harelbeke, een dynamisch bedrijf dat bekistingssystemen en prefabmallen voor betonnen elementen engineert en produceert. Vanaf mijn eerste werkdag was ik er verantwoordelijk voor de export en de organisatie van internationale transporten. De voorbije 10 jaar is het bedrijf sterk gegroeid en ook geïnternationaliseerd wereldwijd. Daardoor is mijn job een pak uitgebreider en complexer geworden.”

De deskundigen die komen spreken, zijn echte experten in hun vak.

Anja Lampe (CONSTRUX), deelnemer Business Club Customs

CONSTRUX heeft klanten in alle uithoeken van de wereld. “Zakendoen met bedrijven binnen de EU vereist absoluut de nodige kennis op gebied van btw. Maar we hebben ook veel klanten in Groot-Brittannië, Canada, de Verenigde Staten, Australië, IJsland,… En daar komt heel wat meer bij kijken op het vlak van douane- en btw-wetgeving. Ik ben binnen het bedrijf al langer het aanspreekpunt voor wie daarrond vragen heeft. Toen ik vroeger zelf op een voor mij nieuw probleem botste, moest ik me zien te behelpen via het internet of info ronselen bij diverse instanties. Maar je vindt lang niet alle antwoorden op al je vragen.”

Opleidingen

Anja voelde dus al heel snel de nood aan extra opleidingen rond customs. “Want zolang je een douaneprobleem niet kan oplossen, kunnen je goederen geblokkeerd staan of volgen er misschien zelfs sancties. En als je fouten maakt op facturen, hebben die vaak financiële gevolgen. Het gaat om heel uitgebreide en allesbehalve eenvoudige materie. Ik ben dus al snel seminaries, infosessies en opleidingen beginnen volgen bij onder meer Voka West-Vlaanderen, om mijn kennis rond customs en internationale transacties uit te bouwen.”

Anja volgde ook de Business Club Customs van Voka West-Vlaanderen en vond het traject zo interessant dat ze dat binnenkort een tweede keer volgt.

“Anders dan andere opleidingen, is deze minder theoretisch en veel praktijkgerichter. Andere deelnemers delen ook hun ervaringen en oplossingen en daar leer je ook enorm veel door bij. Ik heb een heel nuttig netwerk opgebouwd dankzij Business Club Customs. Als ik nu nog eens op een nieuwigheid bots waarmee ik niet meteen raad weet, kan ik andere deelnemers contacteren waarvan ik vermoed dat zij daar wel al ervaring mee hebben. Dat is me het voorbije jaar al meermaals overkomen. Ik ben telkens goed verder geholpen. Ik heb een ‘klankbord’ overgehouden aan mijn eerste Business Club Customs.”

Anja Lampens - Construx

“Dat ik de opleiding voor een tweede keer volg, is ook omdat ik weet dat het geen herhaling wordt van vorig jaar. Er zullen nieuwe thema’s aan bod komen, er zijn nieuwe deelnemers, er zijn updates van wetgevingen en maatregelen,… Deloitte coördineert de opleiding ook zéér goed. De deskundigen die komen spreken zijn echte experten in hun vak. Van CONSTRUX krijg ik gelukkig alle kansen om opleidingen te volgen die interessant zijn in mijn vakgebied.” (JM - Foto's Kurt)

Voka West-Vlaanderen organiseert in samenwerking met Deloitte niet alleen de Business Club Customs, maar ook heel wat opleidingen over btw-kwesties.

Meer info: leonid.guz@voka.be

Deloitte

Contactpersoon

Leonid Guz

Kennis & advies/Internationaal ondernemen

Vraag het @ Voka

Een prangende vraag? Wij antwoorden binnen de 2 werkdagen!

Stel hier jouw vraag

Artikel uit publicatie