Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • Tips van de expert: Liselotte Rombaut - Axintor Interim: "Behandel buitenlandse werkkrachten zoals Belgische"

Tips van de expert: Liselotte Rombaut - Axintor Interim: "Behandel buitenlandse werkkrachten zoals Belgische"

  • 16/03/2023

We trappen een open deur in met de stelling dat het gebrek aan valabele arbeidskrachten vaak dé uitdaging is waar Belgische ondernemingen mee kampen in hun streven naar groei. Een beroep doen op buitenlandse mensen is een optie die minstens het overwegen waard is en waarmee talrijke ondernemingen al goede ervaringen hebben. Met Liselotte Rombaut van Axintor Interim, dat zich specialiseert in het selecteren, rekruteren en integreren van dergelijke profielen, overlopen we een aantal nuttige tips en tricks.

de expert Axintor

1. Vis in een grotere vijver

“Door mogelijkheden te bieden aan arbeidskrachten uit andere Europese landen, vergroot je aanzienlijk je kansen om vacatures – zeker voor knelpuntberoepen – met de juiste mensen in te vullen. Wij werken hiervoor samen met diverse rekruteringskanalen in verschillende landen (vooral Polen, Roemenië, Spanje, Portugal, Bulgarije en Letland), wat leidt tot een snellere instroom.”

2. Reken op een prima werkattitude

“Als mensen uit die landen bereid zijn om in België te komen werken, betekent dat doorgaans dat zij familie, vrienden en hun thuis achterlaten om hier een beter leven voor zichzelf te creëren. Dat vertaalt zich automatisch in een sterke motivatie en een goede werkethiek. Bovendien hoeven zij zich geen zorgen te maken over beslommeringen zoals mobiliteit, huisvesting en alle noodzakelijke papieren om hier te verblijven en te werken, want dat brengen wij voor hen in orde. Hun sociaal netwerk is hier wat kleiner, wat automatisch betekent dat hun leven gericht is op veel werken. Dat vertaalt zich automatisch in een extreem laag ziekteverzuim.”

3. Creëer een intern draagvlak

“Als anderstalige mensen in je bedrijf aan de slag gaan, brengt dat automatisch een aantal aanpassingen met zich mee. Zo is het raadzaam om – zeker voor de directe collega’s en hun chef – Engels als voertaal te gebruiken en de bedrijfsdocumenten (arbeidsreglement, veiligheidsvoorschriften...) naar het Engels of de moedertaal van de medewerker in kwestie, te laten vertalen. Idealiter stel je voor die medewerker(s) één van je medewerkers aan als vertrouwenspersoon, bij wie ze altijd bij terecht kunnen als ze met bepaalde vragen zitten over het werk.”

4. Behandel iedereen op dezelfde manier

“Buitenlanders die in ons land komen werken, verdienen hetzelfde loon én worden op dezelfde manier belast als Belgische medewerkers. Behandel hen dan ook op alle andere vlakken zoals je overige mensen. Geef hen de mogelijkheid om samen te lunchen, nodig hen ook uit voor teambuildingactiviteiten, enzovoort.”

Vraag het @ Voka

Een prangende vraag? Wij antwoorden binnen de 2 werkdagen!

Stel hier jouw vraag

Artikel uit publicatie