Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • Specialist Danny Moerenhout over cybersecurity: “Meer dan een IT-kwestie”

Specialist Danny Moerenhout over cybersecurity: “Meer dan een IT-kwestie”

  • 10/02/2023

Bij cyberveiligheid denken de meeste bedrijven aan de technische kant. Maar cyberveiligheid heeft ook een strategische kant, benadrukt Danny Moerenhout, expert fraude en cyberveiligheid bij ING. 

“Uiteraard speelt de IT-dienst een belangrijke rol als het gaat om cyberveiligheid, maar het heeft niet alleen maar te maken met IT. Veiligheid heeft in de eerste plaats ook een strategische kant: ‘wat wil ik als eerste opnieuw herstellen,’ ‘wat wil ik het eerst weer op orde?’ Dat zijn belangrijke keuzes”, steekt Danny Moerenhout van wal. Hij is expert fraude en cyberveiligheid bij de financiële dienstengroep ING.

Eigenlijk zou ieder bedrijf een actieplan moeten hebben voor het geval het getroffen wordt door een cyberaanval. “Dat lijkt erg goed op een business continuity plan, iets wat de meeste bedrijven wel hebben voor bijvoorbeeld een brand, maar dan specifiek met een cyberaanval in gedachten. Wie gaat de leiding nemen? Waar zal alles georganiseerd worden? Wat wordt het eerst aangepakt en hersteld? Wanneer en hoe wordt er gecommuniceerd? Als je dat goed op orde hebt, verloopt de reactie op een cyberaanval veel vlotter”, zegt Moerenhout.

Ook voor hr ziet Moerenhout daarom een belangrijke taak weggelegd. “Zo’n aanval heeft ook een belangrijke impact op het personeel. De medewerkers moeten goed begeleid en geïnformeerd worden. Bovendien moet je er rekening mee houden dat de reactie op een cyberaanval geen 9-to-5-job is, dan ben je 24 uur per dag bezig. Wij zeggen het onderling wel eens als een grapje, maar op zo’n moment is het ook belangrijk dat iemand pizza’s bestelt voor de mensen die keihard bezig zijn met die cybercrisis.” Ook communicatie is voor Moerenhout cruciaal. “Van het eerste moment tijdens de crisis moet je helder kunnen communiceren, niet alleen met je eigen personeel, maar ook met je klanten, de pers, leveranciers,… Ook daar kan je op voorhand aan werken.”

Vergeet het papier niet

Het klinkt gek in deze digitale tijden, maar Moerenhout adviseert om het papier niet te vergeten. “Dat is toch vaak de beste en snelste back-up. Als alle nummers van je contacten alleen maar digitaal zijn opgeslagen, heb je een groot probleem. Het kan dus geen kwaad om een telefoonboekje bij te houden met de belangrijkste nummers die je nodig hebt.”

Uiteraard mag de bescherming zelf niet worden vergeten, en dat onderdeel is wel vaak pure IT. Tot 40% van de Belgische bedrijven werd al eens het doelwit van een cyberaanval. Ons land heeft op het vlak van cyberveiligheid geen beste reputatie. “Daarom is het naast al die technische bescherming ook erg belangrijk om de waakzaamheid van al je medewerkers op peil te houden. Goed uitleggen en blijven herhalen waarom je bepaalde zaken niet mag doen, is belangrijk. Want hoewel grote bedrijven vaker het doelwit zijn, kunnen de gevolgen veel groter zijn voor een kleiner bedrijf dat het slachtoffer is van een cyberaanval.” (DV)

Lerend netwerk cybersecurity

Danny Moerenhout is één van de sprekers van het lerend netwerk cybersecurity. Het is bedoeld voor IT-verantwoordelijken, CTO’s, productieverantwoordelijken, operationeel verantwoordelijken en zaakvoerders van kleine ondernemingen. In 6 sessies leer je hoe je je bedrijf weerbaar kan maken tegen een cyberaanval. Meer info en inschrijven via deze link

VLAIO

Vraag het @ Voka

Een prangende vraag? Wij antwoorden binnen de 2 werkdagen!

Stel hier jouw vraag

Artikel uit publicatie