Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • “Samen door het glazen plafond van 50 miljoen ton goederen”

“Samen door het glazen plafond van 50 miljoen ton goederen”

  • 10/02/2023

Met 600 deelnemers op de nieuwjaarsbijeenkomst, zette de havengemeenschap van Zeebrugge de kroon op een boerenjaar 2022. “Dankzij het West-Vlaamse ondernemerschap hebben we de moeilijke omstandigheden niet alleen overleefd maar deden we zelfs goede zaken. De havenarbeiders presteerden een recordaantal shifts en samen doorbraken we het glazen plafond van 50 miljoen ton goederen”, zegt voorzitter van Apzi-Voka Marc Adriansens.

“Samen door het glazen plafond van 50 miljoen ton goederen”

Na 2 jaar coronastilte organiseerde Apzi- Voka opnieuw een nieuwjaarsbijeenkomst van de havengemeenschap van Zeebrugge. De 600 deelnemers konden voor het eerst terecht in het ruime Bruges Meeting en Convention Center (BMCC). “2022 was een uitzonderlijk jaar, ondanks de nasleep van corona, verstoringen van de wereldwijde supplychains, arbeidskrapte enzovoort. Sommigen spreken van een ‘pandemie van crisissen’, maar onze bedrijven hebben met de West-Vlaamse ondernemingszin alle disrupties overleefd en deden zelfs goede business. Hoewel in 2022 voor het eerst alle cijfers van Port of Antwerp-Bruges bijeengeteld werden, kunnen we met zekerheid stellen dat Zeebrugge het glazen plafond van 50 miljoen ton goederen glansrijk overschreed”, zegt voorzitter Marc Adriansens.

Een sterke indicator is het recordaantal van 380.000 shiften gepresteerd door de havenarbeiders. Dat was bijna 10% meer dan in 2021 en zelfs 22% meer dan in 2020. “Die grote menselijke inzet maakt wel van de arbeidsmarktkrapte een heet hangijzer. Er zijn momenteel 2.282 erkende havenarbeiders en 650 arbeiders voor algemene logistieke diensten. Om aan de behoefte te voldoen, zal de Centrale van Werkgevers Zeebrugge (Cewez) dit jaar meer dan 700 mensen aanwerven en opleiden. Daarnaast heeft ook VDAB 1.045 andere vacatures. Voor die grote uitdaging zetten we in het voorjaar een campagne op in samenwerking met onder meer Port of Antwerp-Bruges, VDAB en het onderwijs”, zegt Adriansens.

Sluis versnellen

Apzi-Voka maakte van de gelegenheid gebruik om zijn tienpuntenplan voor Zeebrugge in de fusiehaven Port of Antwerp-Bruges te actualiseren. Daarbij zijn diverse actiepunten voor investeringen in infrastructuur. “Zoals het complex project Nieuwe Sluis Zeebrugge nu loopt, zou de werf tot in 2037 duren. Wij roepen de Vlaamse overheid op om dit te versnellen, in het belang van de bedrijven én de omwonenden”, pleit Adriansens. In een videoboodschap engageerde Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters zich alvast om nog in 2023 tot een definitief projectbesluit te komen.

Het avondprogramma omvatte verder toelichting door het bestuur van Port of Antwerp-Bruges, een panelgesprek over de energietransitie en een hulde aan gewezen CEO ad interim Rik Goetinck die binnenkort met pensioen gaat. Daarnaast werd financiële steun verleend aan de bouw van een nieuwe reddingsboot van de Vrijwillige Blankenbergse ZeeReddingsdienst (VBZR). Port of Antwerp-Bruges schonk 100.000 euro en het Compensatiefonds 10.000 euro, met een oproep naar de bedrijven om zo mogelijk ook een cent bij te leggen. Daarna volgde een receptie in de beste netwerktraditie. (RJ - Foto Apzi-Voka)

Apzi-Voka West-Vlaanderen

Vraag het @ Voka

Een prangende vraag? Wij antwoorden binnen de 2 werkdagen!

Stel hier jouw vraag

Artikel uit publicatie