Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • Voka Politica Jabbeke bij burgemeester Frank Casteleyn en schepen Chris Bourgois

Voka Politica Jabbeke bij burgemeester Frank Casteleyn en schepen Chris Bourgois

  • 15/12/2023

Op vrijdag 24 november organiseerde Voka - Kamer van Koophandel West-Vlaanderen een ontbijtontmoeting tussen een delegatie ondernemers uit Jabbeke en burgemeester Frank Casteleyn en schepen voor o.a. openbare werken, tewerkstelling, economie Chris Bourgois (CD&V).

Voka Politica Jabbeke

Jabbeke is een gemeente van 14.000 inwoners waarvan 19% van de beroepsactieve bevolking in de eigen gemeente werkt. De werkzaamheidsgraad ligt hoog (80%) en de werkloosheidsgraad zeer laag (3,3%). Per openstaande vacature is er gemiddeld slechts 0,76 werkzoekende beschikbaar: die ‘spanningsindicator’ is extreem laag, want ligt nog onder het West-Vlaamse gemiddelde dat op zich al bijzonder laag is. Zoals in de rest van de provincie is het dus heel moeilijk om de openstaande vacatures bij de bedrijven ingevuld te krijgen. 

De bebouwde oppervlakte voor economische activiteiten ligt lager dan in vergelijkbare gemeenten, en er is nog 73% aan open ruimte. De gemeente is ook budgettair zeer gezond met weinig tot geen schulden en een mooie financiële reserve. Volgens het gemeentebestuur is Jabbeke qua inkomensgraad zelfs de 3de West-Vlaamse gemeente, na Knokke-Heist en Koksijde. Een aantrekkelijke bruid voor omliggende gemeenten om te fusioneren, maar Jabbeke kijkt daaromtrent liever nog wat de kat uit de boom. 

Het thema dat de ondernemers het meest bezighoudt, is ruimte om te ondernemen. Hoewel er enkele ontwikkelingen zijn om kleine ambachtelijke industriezones in te richten, is er nood aan een groter regionaal bedrijventerrein. De ligging van de gemeente vlak naast de E40, op een boogscheut van Oostende, Brugge, Gent, Duinkerke, enz. is dan ook ideaal. Er was dan ook een duidelijke vraag vanuit de bedrijven om de mogelijkheden te onderzoeken. Daarnaast kwamen ook mobiliteit en veilige (fiets)infrastructuur aan bod. Een heikel punt is de vrachtwagenparking langs de E40, waar de talrijke buitenlandse vrachtwagen(chauffeur)s vaak voor overlast zorgen. Daarvoor moet samen met de bevoegde instanties een oplossing gevonden worden.

Vraag het @ Voka

Een prangende vraag? Wij antwoorden binnen de 2 werkdagen!

Stel hier jouw vraag

Artikel uit publicatie