Overslaan en naar de inhoud gaan
Map

Renobato verbouwt boten

  • 15/12/2023

“6 maanden tot een jaar mee bezig” 

Kurt Mestdagh uit Harelbeke verbouwt al 20 jaar boten met zijn eenmanszaak Renobato. Hij bouwt boten om in restaurants, evenementenlocaties of B&B’s, of maakt van een woonboot of plezierboot een gezellige thuis. “Afhankelijk van de grootte van het project ben ik er al snel een half jaar of zelfs een jaar mee bezig”, vertelt hij.

Renobato

Kurt Mestdagh woont zelf al meer dan 20 jaar op een boot op de grens tussen Harelbeke en Kuurne. “Nadat ik destijds – met vallen en opstaan – onze eigen woonboot volledig heb ingericht, kreeg ik steeds meer vragen van anderen om ook hun boot om te bouwen. Er zijn immers niet zo heel veel bedrijven die doen wat Renobato doet. Het is echt een stiel apart. Verbouwingswerken op het water vallen niet te vergelijken met werken op het vasteland. Met een waterpas ben je bijvoorbeeld al niets: een kast die vandaag recht hangt, hangt morgen scheef als je schip anders geladen is.” 

De projecten die Kurt Mestdagh uitvoert met Renobato, samen met een aantal onderaannemers, zijn heel divers. “Ik schat dat het aantal projecten dat ik uitvoer voor ondernemingen en particulieren ongeveer gelijk verdeeld zijn. De opdrachten voor ondernemingen situeren zich meestal in de hospitalitysector: dan bouw ik een boot om in een restaurant-feestzaal of een evenementenschip. Heel soms mag ik ook eens een B&B afwerken. Op dit moment ben ik bezig met het inrichten van een lunaparken gamingboot in Gent.” 

Droomboot 

Zo is evenementenboot Péniche Aristote in Rijsel door Mestdagh afgewerkt, net zoals restaurantboot Noa in Gent, evenementenschip Loftboat in Brussel en B&B Droomboot in Oudenburg. “Afhankelijk van de grootte van het project ben ik al snel een jaar aan het werk per schip”, zegt Mestdagh. “Kleinere opdrachten zoals herstellingswerken, neem ik er uiteraard tussen, zodat klanten in dat geval niet te lang moeten wachten.” 

Hoewel grote projecten veel tijd in beslag nemen in de agenda van Renobato is er niet echt een lange wachtlijst. “Meestal kan ik bij een nieuwe aanvraag meteen beginnen zodra het project klaar is waarmee ik op dat moment bezig ben. Er is ook geen risico dat er op een bepaald moment wel een reusachtige wachtlijst komt en ik niet meer kan volgen. Er zijn te weinig ligplaatsen in Vlaanderen. Als je een vaste ligplaats wil, is je beste kans om een andere boot te kopen. Daardoor verwacht ik ook niet dat ik opeens overspoeld zal worden met aanvragen.”

Particulieren 

Bij particuliere projecten gaat het meestal om woonboten die ingericht moeten worden. “Heel soms werk ik ook eens aan plezierboten en jachten, maar meestal zijn dat kleine herstellingswerken. Als eigenaars er één aankopen, dan is die doorgaans al helemaal ingericht. Ik heb ook dit moment nog een jacht liggen van 15 meter op 4 meter dat nog volledig afgewerkt moet worden. Wie al langer droomt van een boot voor binnenvaart: die mag zich altijd melden. Er is plaats voor 3 slaapkamers, een badkamer en keuken en de indeling en afwerking kan nog volledig bepaald worden.”

Vraag het @ Voka

Een prangende vraag? Wij antwoorden binnen de 2 werkdagen!

Stel hier jouw vraag

Artikel uit publicatie