Overslaan en naar de inhoud gaan
  • 27/01/2023

Nathalie Vandecasteele doet oproep aan West-Vlaamse ondernemers

Bijna een jaar al zit ngo-medewerker Olivier Vandecasteele in een Iraanse cel. Hij werd er onlangs veroordeeld tot 40 jaar celstraf en 74 zweepslagen. Zijn zus Nathalie Vandecasteele, van de bekende ondernemersfamilie in de automobielsector, zet alles op alles om hem vrij te krijgen. Voka West-Vlaanderen geeft haar op de nieuwjaarsrecepties en in dit magazine het forum om een oproep te doen aan de West-Vlaamse ondernemers.  

Vandecasteele

Teken hier de petitie.

Het is misschien uitzonderlijk om een initiatief als dit te zien bij Voka, maar je kan dan ook niet onbewogen blijven bij het verhaal van Olivier en de hele familie Vandecasteele, vindt Philippe De Veyt, voorzitter van Voka West-Vlaanderen. “Ik vond dat we deze case moesten brengen. We kunnen ons met recht en reden ergeren aan allerlei situaties die ons ondernemerschap beperken. Maar het verhaal van Olivier laat ons die zaken relativeren. Olivier is op zijn manier een sociaal ondernemer, in landen waar het nog moeilijker werken is dan bij ons, en waarbij dergelijke geëngageerde ondernemers hun leven in de weegschaal leggen. Er is ook een band met Voka, want zijn familie, die actief is in de automobielsector in de regio Kortrijk, is lid van Voka West-Vlaanderen. Naast al haar dagelijkse uitdagingen in het bedrijfsleven moet zijn zus Nathalie vechten om haar broer weer op vrije voeten te krijgen.”

Onzekerheid

Nathalie Vandecasteele is sinds eind november meer dan fulltime met de zaak bezig. “Mijn broer zit al sinds februari vorig jaar onschuldig vast. Hij verdient het om terug op vrije voeten te komen. Ik doe dan ook alles wat in mijn macht ligt om zijn zaak onder de aandacht te blijven brengen en zoveel mogelijk druk zetten. De tijd dringt, want elke dag wordt de onzekerheid groter”, vertelt ze.

“We zijn echte ondernemers: het zit in ons om te werken tot we resultaat boeken. Ook Olivier is een workaholic”, vervolgt ze. “Hij is een geëngageerde, ervaren, eerlijke, gepassioneerde, respectvolle en niet-politieke humanitair. Toen hij in Iran begon te werken voor de ngo Norwegian Refugee Council, die Afghaanse vluchtelingen opvangt, startte hij met een ploeg van 20 mensen en 2 miljoen euro budget. Hij bouwde de organisatie uit tot ruim 80 medewerkers en 11 miljoen euro budget. Dat zegt veel over zijn gedrevenheid. Zo kon de organisatie er bijna 3 miljoen vluchtelingen opvangen en voorzien van water, gezondheidszorg en onderwijs.”

Sinds zijn arrestatie op 24 februari vorig jaar, kon zijn familie slechts 4 keer met hem spreken. De eerste keer, enkele weken na zijn opsluiting, kon hij niet praten omdat hij zo overmand was door emoties. Daarna was er geen contact meer tot augustus.

Sindsdien vonden nog 3 videogesprekken plaats via WhatsApp. “De laatste keer dat we hem spraken, voelden we dat hij niet meer dezelfde is, dat hij het mentaal enorm zwaar heeft”, zegt Nathalie, die zelfs niet weet of hij op de hoogte is van zijn veroordeling.

Ze roept daarom iedereen op over zijn zaak te blijven praten en er bij de politiek aandacht voor te vragen. “Alleen zo kunnen we druk zetten om een oplossing te zoeken en zijn spoedige vrijlating te bewerkstelligen. Ik vraag ook om ons te steunen door onze apolitieke petitie te ondertekenen. In naam van Olivier en mijn familie: onze oprechte dank”, besluit ze. (JV - Eigen foto)

Vraag het @ Voka

Een prangende vraag? Wij antwoorden binnen de 2 werkdagen!

Stel hier jouw vraag

Artikel uit publicatie