Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • Waarom wordt de Incoterm® Ex Works (EXW) afgeraden bij een internationale verkoop? Als verkoper hebben we bij deze Incoterm® toch de minste verplichtingen en risico's?

Waarom wordt de Incoterm® Ex Works (EXW) afgeraden bij een internationale verkoop? Als verkoper hebben we bij deze Incoterm® toch de minste verplichtingen en risico's?

  • 01/12/2023

Vraag van de week

Waarom wordt de Incoterm® Ex Works (EXW) afgeraden bij een internationale verkoop? Als verkoper hebben we bij deze Incoterm® toch de minste verplichtingen en risico's?

Bij een levering onder de voorwaarden van Ex Works wordt de overdracht van goederen van verkoper naar koper voltooid zodra de goederen beschikbaar zijn voor de koper. De koper is verantwoordelijk voor het ophalen van de goederen, inclusief het zelf laden ervan. Het belangrijkste aspect om op te merken is dat als de verkoper de goederen laadt, dat op het risico van de koper gebeurt. Hoewel EXW niet ideaal is voor internationaal handelsverkeer, blijft het toch een gangbare praktijk. 

Eén van de redenen waarom EXW minder geschikt is voor internationaal handelsverkeer heeft betrekking op btw-kwesties. Wanneer goederen de EU verlaten, kan in principe het btw-nultarief worden toegepast. De verkoper moet de goederen echter als uitvoer voor de btw opgeven. Het bewijs van uitvoer, de confirmation of exit, ligt bij de koper. Omdat de koper verantwoordelijk is voor de uitvoeraangifte, ontbreekt het de verkoper aan een sluitende administratie voor de btw. 

Bovendien komt het vaak voor dat de koper de goederen niet daadwerkelijk uitvoert en dus geen uitvoeraangifte doet. De verkoper, die ervan uitging dat de goederen zouden worden uitgevoerd, geeft de goederen onterecht aan als uitvoer voor de btw, wat resulteert in een onterecht toegepast btw-nultarief.

Voor een succesvolle toepassing van EXW moet de exporteur in de EU gevestigd zijn en de bevoegdheid hebben om te beslissen dat de goederen buiten het douanegebied van de EU worden gebracht. Dat beperkt de mogelijkheid van alle partijen om als exporteur op te treden. Als de koper zich buiten de EU bevindt, kan die niet optreden als exporteur. Er zijn 2 alternatieven. 

Alternatieven 

De eerste optie is om geen gebruik te maken van EXW. Door te kiezen voor een andere Incoterm®, zoals Free Carrier (FCA) of Free On Board (FOB), wordt de verkoper verantwoordelijk voor de uitvoerformaliteiten. De tweede optie is om een in de EU gevestigde derde partij te betrekken die als exporteur kan optreden, op voorwaarde dat die partij de bevoegdheid heeft om te beslissen dat de goederen buiten de EU worden gebracht. Dat moet contractueel worden vastgelegd. 

Het gebruik van EXW voor internationaal handelsverkeer brengt aanzienlijke uitdagingen met zich mee, en vaak wordt de Incoterm® FCA dus als een aanbevolen alternatief beschouwd.

Bij het voeren van internationale handel komt een hele stortvloed aan documenten en paperassen kijken. Het is echter van kapitaal belang om door het bos de bomen te blijven zien. Daar helpen we je graag bij! In het seminarie Documenten van a tot z bij internationale handel op donderdag 8 februari werk je rond een aantal voorbeeldtransacties en leer je hoe je een efficiënte documentenfollow-up organiseert. 

Ook een prangende vraag? Wij antwoorden binnen de 2 werkdagen! vraaghet@voka.be

Vraag het @ Voka

Een prangende vraag? Wij antwoorden binnen de 2 werkdagen!

Stel hier jouw vraag

Artikel uit publicatie