Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • ’t Veer creëert nieuwe demontagelijnen voor beeldschermen

’t Veer creëert nieuwe demontagelijnen voor beeldschermen

  • 01/12/2023

Toen het recyclagebedrijf Galloo in de lente van 2022 na 21 jaar naast het driejaarlijkse Recupel-contract voor de verwerking van elektrisch en elektronisch afval greep, zaten ze bij maatwerkbedrijf ’t Veer in Menen heel even met de handen in het haar. Want Galloo is een belangrijke klant van ’t Veer, en dagelijks werden er 10 tot 12 vrachtwagens met zogenaamd ‘OVE-afval’ gedemonteerd en verwerkt.

’t Veer creëert nieuwe demontagelijnen voor beeldschermen Kris Hemeryck en Tom Lievens

“Voor ons was dat een serieuze mokerslag, want we hadden veel mensen actief in die afdeling”, bekent Kris Hemeryck, verantwoordelijke voor de dienst werkbegeleiding en werkverbeteraar. Maar Galloo had wel al langer de wens om voor de fractie TVM (tv’s, monitoren en flat panel displays) een meer doorgedreven recyclage uit te voeren. Samen met Rudy Hennion, manager Afgedankte Elektrische en Elektronische Apparatuur bij Galloo, en Tom Lievens, verantwoordelijke voor de recyclage-afdeling bij ‘t Veer, bedacht Kris een alternatief plan. “We zijn niet bij de pakken blijven zitten en hebben gekeken naar wat we wel nog konden doen. Met als idee: we moeten die materialen op een waardevolle manier kunnen demonteren en verwerken tot nieuwe grondstoffen, en zo veel mogelijk werk creëren om banen te kunnen redden.” Kris en Tom ontwikkelden een plan om al die beeldschermen – van traditionele beeldbuizen over monitors tot de nieuwste flatscreens – nog beter te ontmantelen en te herleiden tot grondstoffen. De demontagetechniek moest geschikt zijn voor de medewerkers van het maatwerkbedrijf, dus in voldoende, heldere stappen en aan ergonomisch verantwoorde werkposten. Er moest ook gezorgd worden voor differentiatie tussen de verschillende soorten beeldschermen, om zo de recyclage efficiënter te maken. 

Tot 3 vrachtwagens per dag 

Ze slaagden erin om enkele nieuwe recyclagelijnen te creëren voor de verschillende types beeldschermen. Terwijl er vroeger 20 mensen aan de tv-recyclage werkten, zijn dat er ondertussen 70. “De meesten komen van de OVE-afdeling. Maar wie niet kon worden tewerkgesteld bij de tv-recyclage, kon ook nog op andere plekken terecht. We hebben de mensen zelf gevraagd wat ze het liefste wilden. Zo is er geen enkele baan verloren gegaan.” “Voor ons is het belangrijk hoe we het werk zo efficiënt mogelijk, maar vooral ook zo toegankelijk mogelijk kunnen organiseren. Voor onze medewerkers is dat erg belangrijk. En ik geloof dat ik mag zeggen dat we daar met deze recyclagelijnen prima in zijn geslaagd”, vertelt Kris Hemeryck. De tv’s die vroeger grotendeels machinaal werden gedemonteerd, worden nu bij ’t Veer manueel gedemonteerd. “Daardoor krijg je veel zuiverder restfracties, je kan veel gerichter werken”, aldus Tom Lievens. Ondertussen verwerkt de equipe van ’t Veer tot 3 grote vrachtwagens vol beeldschermen per dag. 

De nieuwe recyclagelijn past volledig binnen SDG8 en ’t Veer is trots op het Charter Duurzaam Ondernemen dat het verwierf bij Voka West-Vlaanderen. “Het overgrote deel van de SDG’s zit sowieso in het DNA van ’t Veer. Als maatwerkbedrijf vinden we het belangrijk om een voortrekker te zijn in dat verhaal”, aldus Tom Lievens en Kris Hemeryck. (DV - Foto Kurt)

Meer weten? Contacteer ons gerust via 0476 02 59 42 of duurzaamondernemen.wv@voka.be

De 17 Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties worden wereldwijd ingezet als doelstellingen voor duurzame ontwikkeling. In deze rubriek stellen we iedere keer een andere SDG voor. SDG 8 focust op aanhoudende, inclusieve en duurzame economische groei, productieve tewerkstelling en waardig werk voor iedereen.

SDG 8

Vraag het @ Voka

Een prangende vraag? Wij antwoorden binnen de 2 werkdagen!

Stel hier jouw vraag

Artikel uit publicatie