Overslaan en naar de inhoud gaan
Map

Marifish.Inc officieel gelanceerd

  • 01/12/2023

“Incubator in aquacultuur en visserij 2.0” 

In aanwezigheid van Hilde Crevits (Viceminister-president van de Vlaamse Regering), Bart Tommelein (burgemeester van Oostende), Charlotte Verkeyn (schepen van Ondernemen) en ruim 120 gasten is in Oostende Marifish.Inc geopend. Met de oprichting ervan vullen European Food Centre (EFC), Voka - Kamer van Koophandel West-Vlaanderen en POM West-Vlaanderen de bestaande infrastructuur op de Vismijnsite aan met een nieuwe incubator, waarbij intensieve coaching en een ondernemende community voor start-ups en scale-ups centraal zullen staan.

Marifish.Inc

Aquacultuur is een brede sector, die gaat van het onshore kweken van zeewier en vis over de verwerking van mosselen en oesters tot de ontwikkeling van -(data) technologie om al die activiteiten makkelijker en duurzamer te maken. Sylvie Becaus, gedelegeerd bestuurder van de Vlaamse Visveiling (onderdeel van EFC), is overtuigd van het belang van aquacultuur, ook voor de traditionele visserij. “De traditionele visserij heeft het niet makkelijk en is de omslag aan het maken naar een duurzame, vernieuwende sector, visserij 2.0 zeg maar. Aquacultuur vervangt de traditionele visserij niet: ze zijn complementair en kunnen elkaar versterken.” 

De investering in topinfrastructuur op de Oostendse Vismijnsite, mee mogelijk gemaakt dankzij het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling, is dus zeker geen overbodige luxe. Hilde Crevits, Viceminister- president: “Marifish.Inc wordt een bruisende plek met aanbod van zeewater voor innoverende bedrijven zoals voor de kweek en de verwerking van zeewier, voor het verkoopklaar maken van mosselen en oesters, voor ondersteunende projecten bij zeevisserij.” Ook Charlotte Verkeyn, schepen stad Oostende, is verheugd met de komst van de incubator: “Het zal een steun in de rug zijn van de traditionele visserijsector en draagt ook bij aan de ontwikkelingen rond aquacultuur op de site.” 

Kruisbestuiving 

Topinfrastructuur alleen is niet genoeg, want jonge, innovatieve bedrijven hebben ook nood aan begeleiding en een sterk ecosysteem. Voka - Kamer van Koophandel West-Vlaanderen en POM West-Vlaanderen deden daarmee al ervaring op met de uitbouw van Brugge.Inc in Brugge. Gedelegeerd bestuurder Bert Mons van Voka West-Vlaanderen: “De combinatie van infrastructuur met intensieve coaching en een ondernemende community bleek daar al een ijzersterke formule. Met die expertise zullen we in Oostende startende en groeiende ondernemingen in de nichemarkt van aquacultuur ondersteunen. Door hen te coachen en in contact te brengen met corporates en de traditionele visserij, kunnen zij sneller naar de markt doorstromen én leggen we ook de basis voor nieuwe synergieën en innovaties.” 

Ondernemingen kunnen bij Marifish.Inc ook rekenen op wetenschappelijke ondersteuning, niet alleen door de nabijheid van topkennisinstellingen in de buurt maar ook dankzij de samenwerking met een wetenschappelijk comité. “Vanuit de UGent willen we Marifish alvast actief ondersteunen, ook via ons levenslang leren programma”, bevestigt Margriet Drouillon. Zij is businessdeveloper aquacultuur en blue life sciences aan de UGent. “Marifish sluit naadloos aan bij de inspanningen die we de afgelopen jaren deden in de ontwikkeling van de blue economy in Oostende. De faciliteiten en werking vervolledigen het ecosysteem dat we jaren geleden vanuit Bluebridge en recenter de Blue Accelerator en Ostend Science Park zijn opgestart”, besluit Jean de Bethune, voorzitter POM West-Vlaanderen. 

www.marifishinc.be

Vraag het @ Voka

Een prangende vraag? Wij antwoorden binnen de 2 werkdagen!

Stel hier jouw vraag

Artikel uit publicatie