Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • Eerste alumni Chinese Business Studies komen na dit academiejaar op arbeidsmarkt

Eerste alumni Chinese Business Studies komen na dit academiejaar op arbeidsmarkt

  • 01/12/2023

“Interessante profielen voor wie zakendoet met China”

China is voor talrijke West-Vlaamse kmo’s en grotere ondernemingen een belangrijke handelspartner. Medewerkers die de Chinese taal, cultuur én zakelijke gebruiken beheersen, bieden dan ook een essentiële meerwaarde. Met de opleiding Chinese Business Studies, die recent het derde academiejaar inging, speelt Howest daar gepast op in.

Randy Lamière en Frederik D'hulster

“Onze hogeschool onderhoudt al langer uitstekende relaties met China”, legt Frederik D’hulster, algemeen directeur bij Howest, uit. “Zo hebben we in 2011 in Brugge een Confucius-instituut opgestart (geleid door China-kenner Philip Vanhaelemeersch en een Chinese codirecteur), dat zowel kinderen, zakenmensen als andere geïnteresseerden de Chinese taal en cultuur leert kennen.” 

Vanaf 2021 kreeg de Chinese link van Howest een intens verlengstuk. “We hadden al herhaaldelijk opgevangen dat bedrijven uit West-Vlaanderen zeer geïnteresseerd zijn in mensen die, naast de Chinese cultuur, ook de zakelijke gebruiken van dat land kennen”, pikt Randy Lamière, opleidingsmanager voor de managementopleidingen van Howest in Brugge, in. “Zo groeide het idee om binnen de bachelor Bedrijfsmanagement de keuzemodule Chinese Business Studies te integreren. In het eerste jaar krijgen de studenten een sterke theoretische basis, in het tweede jaar lopen ze gedurende een 5-tal weken stage bij een Vlaams bedrijf dat samenwerkt met Chinese partners. Op die manier proeven ze al eens van de werksetting.”

In het eerste jaar krijgen de studenten een sterke theoretische basis, in het tweede jaar lopen ze stage bij een Vlaams bedrijf dat samenwerkt met Chinese partners.

In het derde jaar brengen de studenten een heel semester in China door. “Eerst volgen ze nog een aantal weken opleiding bij onze partneruniversiteit, daarna volgt een stage bij een Chinees bedrijf. Daar zijn ze in de eerste 2 jaar uitstekend op voorbereid, via businessgerichte taallessen door Chinese lectoren die uit het bedrijfsleven komen en coaching over typische zakelijke gebruiken door FIT (Flanders Investment & Trade). Op het einde van dit academiejaar studeren de eerste 7 mensen af. Dat zijn mensen met een sterke interesse in het land, met Chinese roots of profielen die al een opleiding sinologie achter de rug hebben. Voorkennis is in principe niet nodig: omdat de groep vrij beperkt is, kunnen de lectoren tijdens de lessen met het persoonlijke niveau van de studenten rekening houden.” 

Stagevisa 

Tijdens een recente economische missie naar China bezochten Frederik D’hulster en Randy Lamière de studenten die in de partneruniversiteit studeren. “Daarbij waren we positief verrast over hun taalkennis”, getuigt Frederik D’hulster. “Die zal alleen maar verbeteren tijdens de periode die ze in het land doorbrengen. De samenwerking met de universiteit is vernieuwd. Daarnaast werken we, samen met onder meer Voka en BENCHAM (Benelux Chamber of Commerce), verder aan de uitbouw van ons lokaal Chinees netwerk en met belangrijke instanties. Dat zal onder meer cruciaal zijn om vlotter de visa te verkrijgen die noodzakelijk zijn om onze studenten daar stage te laten lopen.”

Vraag het @ Voka

Een prangende vraag? Wij antwoorden binnen de 2 werkdagen!

Stel hier jouw vraag

Artikel uit publicatie