Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • Waregem: “Goedkeuring voor bedrijventerrein Blauwpoort is een grote opluchting”

Waregem: “Goedkeuring voor bedrijventerrein Blauwpoort is een grote opluchting”

  • 17/11/2023

Na 30 jaar als Waregems politicus, waarvan 18 als burgemeester, geeft Kurt Vanryckeghem (CD&V) op 1 december 2024 definitief de sjerp door. “Ik heb heel veel ideeën kunnen realiseren. Voor mijn opvolgers wacht vooral de uitdaging om het commercieel centrum compacter en aantrekkelijker te maken.”

Waregem: “Goedkeuring voor bedrijventerrein Blauwpoort is een grote opluchting” Kurt Vanryckeghem

De rode draad doorheen de Waregemse carrière van de ‘oranje’ politicus, is de goedkeuring voor de realisatie van het regionaal bedrijventerrein Blauwpoort. “Het is een dossier dat al leeft van de periode dat ik nog schepen was. Na jarenlang protest van omwonenden, kregen we een tijdje geleden het licht eindelijk op groen. Voor mij is dat de logica zelve, want het was de enige locatie op ons grondgebied waar we nog ruimte voor bedrijven konden creëren. Alle andere ‘sproeten’ op ons grondgebied die aanvankelijk voor bedrijvigheid waren ingekleurd, zijn herbestemd tot woonzone of kmo-zone.” 

Leiedal is volop bezig met de voorbereiding. “De verkoop zal voor 2024 zijn. Vermoedelijk kunnen de eerste bedrijven er in de loop van 2025 intrekken. Het wordt een zone voor niet-milieubelastende ondernemingen die een perceel tussen 6.000 m² en 3 hectare nodig hebben. De site is 35 hectare groot, waarvan we er netto 30 zullen benutten. De selectie wordt niet eenvoudig, want alle kandidaturen samengeteld komen we op een vraag die de 100 ha overstijgt.” 

De Blauwpoort-site is 35 hectare groot, waarvan we er netto 30 zullen benutten.

Kurt Vanryckeghem, Burgemeester Waregem

Doorheen zijn periode als burgemeester, is het de derde industriezone die Vanryckeghem helpt realiseren. “Eerder al hebben we in de zone Transvaal (gerealiseerd door WVI) diverse ondernemingen met een vraag tot 3.000 à 4.000 m² kunnen huisvesten. Groenbek is gecreëerd door Leiedal op gronden van Bekaert-Deslee en biedt onderdak aan ondernemingen met een vraag tussen 3.000 m² en 1 hectare. Tegen beide zones is nooit bezwaar geweest; de omwonenden van Groenbek zijn zelfs verheugd over het resultaat.” 

Veel dienstverlening 

Ook de ontsluiting van Waregem is verbeterd, dankzij De Vlecht op het op- en afrittencomplex van de E17. “De stroomlijning van de rijstroken, uniek voor België, is ons destijds voorgesteld door een wakkere burger. De beloofde 30% vlottere verkeersdoorstroming halen we eigenlijk in elke beweging. Alleen voor wie vanuit Anzegem komt, is dat niet altijd voelbaar. De gunstige ligging van Waregem heeft de voorbije jaren ook veel dienstverlenende bedrijven aangetrokken. Onder meer in Waregem Business Park, E17 West en het nieuwe kantoorgebouw aan de Elindus Arena vonden zij een ideale habitat om vlot naar alle richtingen te kunnen uitzwermen.” 

Veel lokale handelaars konden dankzij de modernisering van winkelcentrum Het Pand hun accommodatie opwaarderen. “Mede daardoor is er nu wel wat leegstand in de centrumstraten”, beseft Vanryckeghem. “Het mobiliteitsplan krijgt vorm, onder meer door het wegleiden van de bussen uit het centrum, maar in de volgende legislatuur zullen we het commercieel centrum compacter moeten maken om de aantrekkelijkheid te vergroten.” (BVC - Foto DD)

Vraag het @ Voka

Een prangende vraag? Wij antwoorden binnen de 2 werkdagen!

Stel hier jouw vraag

Artikel uit publicatie