Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • Voka en Deloitte werken opnieuw samen voor opleiding tot erkend douanedeclarant

Voka en Deloitte werken opnieuw samen voor opleiding tot erkend douanedeclarant

  • 17/11/2023

“Kwalitatieve invulling van knelpuntberoep”

In het voorjaar van 2024 bundelen Voka en Deloitte voor de derde keer de krachten voor de organisatie van de Customs Academy Pro. Deze opleiding tot douanedeskundige is erkend door de Algemene Administratie van de Douane en Accijnzen. Ze biedt een antwoord op de grote vraag van West-Vlaamse ondernemingen naar mensen met een diepgaande kennis over douane-, accijns- en btw-reglementering.

Voka en Deloitte werken opnieuw samen voor opleiding tot erkend douanedeclarant Bert Adriansens

Voor een soepele doorstroom van importen exportgoederen én om extra kosten te vermijden, is een correcte douaneafhandeling van het grootste belang. Mede omdat de regelgeving daarrond continu verandert, is het niet evident om gekwalificeerde medewerkers te vinden. 

“Toen in januari 2021 de voorwaarden tot erkenning van gespecialiseerde opleidingen in België over dit thema zijn vastgelegd door de Algemene Administratie van de Douane en Accijnzen, hebben wij samen met Voka een end to end-opleiding tot douaneprofessional uitgewerkt”, verduidelijkt Daan De Vlieger, Partner Global Trade Advisory bij Deloitte. “Het gaat om een intensief traject van meer dan 72 uur, waarin quasi alle aspecten van het douanelandschap worden belicht. Dat is ook nodig, want het beroep van douanedeclarant is door de jaren heen enorm geëvolueerd. Er komt tegenwoordig veel meer bij kijken dan vroeger. Door de digitalisering moet je goed met systeemomgevingen overweg kunnen en vanzelfsprekend heeft ook de Brexit een impact gehad.” 

Het gaat om een intensief traject van meer dan 72 uur, waarin quasi alle aspecten van het douanelandschap worden belicht.

Daan De Vlieger

De opleiding bestaat uit een hybride formule. “Er zijn lesmomenten in de met alle faciliteiten uitgeruste Voka-hub in Oostkamp, aangevuld met online inhoud op het Deloitte E-Campus-platform”, pikt Charlotte Berends, programmacoördinator en Manager Global Trade Advisory bij Deloitte, in. “Voor elke editie nemen we het curriculum grondig onder de loep, op basis van feedback van onze docenten en de deelnemers. Zo zullen de deelnemers in 2024 gebruik kunnen maken van een meer geavanceerde versie van ons e-learningplatform.” In 2023 werd het maximaal aantal toegelaten deelnemers van 25 bereikt. “Gezien de intensiteit van het traject is dat plafond noodzakelijk om alles overzichtelijk en toegankelijk te houden. Het is heel specifieke materie, waarbij het voor de deelnemers essentieel is om al hun vragen beantwoord te zien.” 

Eens de deelnemers ook alle online content hebben verteerd en op het eind van de rit met succes een examen hebben afgelegd, krijgen ze het Voka-certificaat van erkend douanedeclarant. “Dat is een wezenlijk verschil met bepaalde andere opleidingen, die zich beperken tot het verstrekken van een deelnameattest. Ook in functie van een retentiebeleid, is het voor ondernemingen belangrijk om hun mensen de kans te geven hun knowhow via deze opleiding aan te scherpen. Wie dergelijke kansen niet biedt, loopt het risico dat ze kiezen voor een werkgever die hun ontwikkelingsmogelijkheden wél stimuleert.” 

Professionele aanpak 

Bert Adriansens is manager agentuur en logistiek bij ICO Terminals, dat wereldwijd toonaangevend is in de behandeling en opslag van roll-on/roll-off cargo. “Voordien was ik actief in de scheepvaartwereld. Daar had ik wel een bepaalde basis over douanematerie opgedaan, maar voor mijn huidige functie is een diepgaande kennis aangewezen. Een collega die aan de eerste editie van Customs Academy Pro had deelgenomen, was vol lof over de professionele aanpak van Voka West-Vlaanderen en Deloitte. Daarom nam ik deel aan de opleiding die dit voorjaar plaatsvond.” 

Dat was een goede beslissing, vindt Bert. “Enerzijds doe je veel technische kennis op, anderzijds was dit ook een interessante netwerkactiviteit, want de deelnemers komen zowel uit de industrie, de logistiek als de haven. Ook het sparren met de verschillende docenten van Deloitte was interessant. De douane-regelgeving verandert snel, zeker vanuit onze activiteiten moeten we daar altijd goed op voorbereid zijn. Dan is het goed om weten bij welke Voka- en Deloitte-specialisten we eventueel nog eens te rade kunnen gaan.” 

Het is een grote meerwaarde dat je opleidingen volgt die erkend zijn door de douaneautoriteit én waarvoor je met succes een examen hebt afgelegd.

Bert Adriansens

Vanuit zijn functie is Bert verantwoordelijk voor de scheepsagentuur, de expeditie- en douane-afdeling van ICO Terminals. “Die hebben allemaal een sterke link met de douane. Als AEO-gecertificeerd bedrijf (Authorised Economic Operator) is het een grote meerwaarde dat je opleidingen volgt die erkend zijn door de douaneautoriteit én waarvoor je met succes een examen hebt afgelegd. Automatisch neem je deze opleiding dan nog serieuzer. De kans is groot dat we ook volgend jaar iemand van ICO aan Customs Academy Pro zullen laten deelnemen.” (BVC - Foto MVN) 

Meer info: lorenzo.bequoye@voka.be

Vraag het @ Voka

Een prangende vraag? Wij antwoorden binnen de 2 werkdagen!

Stel hier jouw vraag

Artikel uit publicatie