Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • STEMPact: Word mentor van een school

STEMPact: Word mentor van een school

  • 17/11/2023

Goed onderwijs vormt de basis voor welzijn en welvaart. Het gaat op vandaag echter niet goed met de kwaliteit van ons onderwijs. Internationale vergelijkingen tonen aan dat we niet langer bij de Europese top behoren. Ook onze West-Vlaamse ondernemers zijn bezorgd over de kwaliteit van ons onderwijs, aangezien het gaat over hun toekomstige medewerkers.

STEMPact: Word mentor van een school

Grote transformaties op het vlak van digitalisering, klimaat en energie zullen een nog sterkere inzet vragen van wetenschap en techniek. Vele leerlingen vinden al lang de weg niet meer naar technologische richtingen niettegenstaande de enorme vraag van de arbeidsmarkt. 9 op de 10 ondernemingen ondervinden vandaag problemen om geschikt personeel te vinden. 

(Secundaire) scholen moeten meer inzetten op kwalitatief STEM-onderwijs. Daarom streven we ernaar om 20 scholen te begeleiden in Vlaanderen met het STEMPact- project. Dit project werd mogelijk gemaakt door het Excellentiefonds.

Om de afstemming tussen onderwijs en arbeidsmarkt te verbeteren, is het cruciaal dat beide sectoren elkaar beter leren kennen. We begeleiden dit schooljaar 20 scholen en gaan dus ook 20 bedrijven als mentor aanduiden. Als mentor begeleid je een school gedurende het gehele traject, wat de samenwerking tussen onderwijs en het bedrijfsleven aanzienlijk versterkt. Het lerend netwerk bestaat uit 3 sessies (1 sessie in januari, 1 sessie in februari en 1 sessie in maart).

Wil je je als bedrijf engageren? Klik hier voor meer info.

Traject voor scholen

Nulmeting & opstellen van actieplan 

  • Hoe ver staat een school al op vlak van STEM? 
  • Welke actiepunten detecteren we? 

Timing: november – december 2023 

Lerend netwerk scholen & ondernemingen 

  • Kennis delen = kennis vermenigvuldigen
  • Individuele coaching voor een deelnemende school 

Timing: januari – maart 2024 

Voka STEMPact Award 

  • De school die het beste STEM-onderwijs aanbiedt in Vlaanderen, wint de Voka STEMPact Award 

Timing: 29 mei 2024

Vraag het @ Voka

Een prangende vraag? Wij antwoorden binnen de 2 werkdagen!

Stel hier jouw vraag

Artikel uit publicatie