Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • Sibel Ügdüler: “Pilootinstallatie zal ons veel wijzer maken”

Sibel Ügdüler: “Pilootinstallatie zal ons veel wijzer maken”

  • 17/11/2023

Plastic verpakkingen op een betere manier recycleren, zodat ze voor hoogwaardigere toepassingen kunnen worden ingezet: daar is het LCPE (Laboratory for Circular Process Engineering) van UGent campus Kortrijk al een tijdje succesvol mee bezig. “Nu we op laboschaal een inmiddels gepatenteerde methode hebben ontwikkeld, kijken we ernaar uit de mogelijkheden uitgebreid te testen op een pilootinstallatie”, aldus scheikundige Sibel Ügdüler van het LCPE.

“Pilootinstallatie zal ons veel wijzer maken” Sibel Ügdüler

Het recycleren van plastic verpakkingen is een hele uitdaging, om vele redenen. “Zowat alle plastic verpakkingen die je in de winkel vindt, zijn gekleurd of bedrukt”, legt Sibel Ügdüler uit. “Kleuren zijn aantrekkelijk en de bedrukking is nodig voor de barcode, productinformatie,… Tot voor kort gebeurde de recyclage van flexibele verpakkingen vooral mechanisch en was er geen manier om de inkten te verwijderen. Daardoor konden de herbruikbare fracties na recyclage van flexibele verpakkingen eigenlijk alleen maar worden gebruikt voor de productie van vuilniszakken.” 

De polymeerchemicus bedenkt, samen met haar collega’s van het LCPE onder leiding van prof. Steven De Meester, oplossingen om de plastic cirkel te sluiten en recycling op de goedkoopst mogelijke manier efficiënter te maken. “We hebben een manier gevonden om de polymeerlagen van plastic verpakkingen uit elkaar te halen. Met behulp van speciale oplosmiddeltechnieken, kunnen we snel de lijm oplossen die de lagen bindt en elke laag afzonderlijk herwinnen. Daarnaast ontdekten we ook een handige methode om plastic te ontkleuren.” 

De volgende stap van het proces is te bekijken welke resultaten dit kan opleveren op een pilootinstallatie, gefinancierd door het Catalisti Moonshot-programma, dat in 2019 gelanceerd werd door toenmalig minister Muyters. “De engineering van die installatie is rond, de productie ervan nog niet. We hopen dat de installatie vanaf het najaar van 2024 klaar zal zijn. Ze zal worden geïntegreerd in KUBES (Kortrijk UGent Building for Engineering Studies), de nieuwe uitvalsbasis voor de faculteit Bio-ingenieurswetenschappen in Kortrijk.” 

Maatschappelijke waarde 

De ‘proeffabriek’ moet de delaminatie en ontinkting van de uit verschillende polymeerlagen opgebouwde plastic verpakkingen mogelijk maken. “We zijn nu al erg benieuwd om te zien hoe plastic zich tijdens dergelijke processen zal gedragen bij opschaling. De bevindingen van de pilootinstallatie zullen cruciaal zijn om de methode op grotere schaal te demonstreren aan bedrijven, zodat we er nog meer maatschappelijke waarde mee kunnen creëren. Daarom willen we graag samenwerken met ondernemingen die willen bekijken hoe ze de recyclage van hun plastic verpakkingen kunnen opwaarderen.” 

De door haar ontwikkelde methode leverde Sibel Ügdüler vorig jaar de EOS Pipet Award op, een onderscheiding van het wetenschappelijk magazine en de Jonge Academie voor de meest veelbelovende jonge onderzoeker van het moment. (BVC - Foto Kurt)

Methode voor kwalitatievere recyclage van plastic verpakkingen - UGent

West-Vlaamse ondernemingen hebben zuurstof nodig om te blijven groeien. Daarvoor is onder meer de interactie tussen het hoger onderwijs en het bedrijfsleven van groot belang. Hier laten we de hogeronderwijsinstellingen uit onze provincie aan het woord over hun opleidingsaanbod en onderzoeksprojecten. Met al jouw vragen over onderwijs kan je terecht bij joyce.simoens@voka.be.

Vraag het @ Voka

Een prangende vraag? Wij antwoorden binnen de 2 werkdagen!

Stel hier jouw vraag

Artikel uit publicatie