Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • Roeselare: “Integratie van buitenlandse werkkrachten maximaal ondersteunen”

Roeselare: “Integratie van buitenlandse werkkrachten maximaal ondersteunen”

  • 17/11/2023

Roeselare werkt: de stelling gaat letterlijk en figuurlijk op. De erg hoge werkzaamheidsgraad is positief, maar vooral via contacten met Oost- Europese partners helpt de stad om nog meer talenten uit die landen naar Midden-West- Vlaanderen te halen. “We zijn absoluut voorstander van het Voka-voorstel om een Internationaal Huis, met allesomvattende ondersteuning voor economische migratie, op te richten”, zegt burgemeester Kris Declercq (CD&V).

Roeselare: “Integratie van buitenlandse werkkrachten maximaal ondersteunen” Kris Declercq

In Roeselare zijn circa 30.000 mensen aan het werk. “Daarvan zijn er 26.000 Belgen, ongeveer 3.000 mensen komen uit een EU-land en 1.000 mensen hebben een niet-EU-nationaliteit. Van die 3.000 EU-werkenden, komt het overgrote deel uit Roemenië en Polen. In het verleden namen we al diverse initiatieven om nog meer gekwalificeerde mensen naar de arbeidsmarkt toe te leiden. Zo is onze stad bijvoorbeeld partner in het Interreg URBACT-project C4Talent, waar ook instanties uit onder meer Hongarije, Polen, Kroatië en Litouwen bij betrokken zijn. Met de Roemeense gemeenschap hebben we een speciale band. In Roeselare wonen ongeveer 2.900 mensen uit dat land. Recent hadden we nog een netwerkevent met hen via de vzw Roemenen in Roeselare, die hier zelfs een eigen voetbalploeg heeft.” 

Er zullen de komende jaren nog nieuwe bedrijvenparken worden ontwikkeld.

Kris Declercq, Burgemeester Roeselare

Toch beseft de burgemeester dat er nog veel werk op de plank ligt. “Waar de werkzaamheidsgraad van mensen met de Belgische nationaliteit hoger dan 72% bedraagt, is dat voor de groep die niet uit de EU komt, maar 40%. Op zich is die totale groep mensen vrij beperkt, maar we streven er toch naar daar meer uit te halen. Er zijn specifieke activiteiten voor culturele integratie, we organiseren eigen taalopleidingen voor die mensen en in samenwerking met immokantoren zoeken we naar geschikte huisvesting, maar alles kan beter. We blijven daarop inzetten. De komst van een ‘Internationaal Huis’, waar alle aspecten (taal, subsidiëring, school, opleidingen, huisvesting,…) om die mensen te helpen zouden samenkomen, zouden we zeker toejuichen.” 

3 pijlers

Op economisch vlak steunt Roeselare op 3 grote pijlers: gezondheid, de maakindustrie en de voedingssector. “We doen er alles aan om, onder meer via het Socio-Economisch Regioplan Midwest, zo weinig mogelijk hindernissen te creëren op vlak van fysieke ruimte, innovatie, administratie en fiscaliteit. Zo zullen er de komende jaren nog nieuwe bedrijvenparken worden ontwikkeld. Op Nieuw Abele komt er een innovatiecluster rond voeding en gezondheid. De recente openingen van Agrotopia (2021, een unieke onderzoeksfaciliteit op het dak van de kistenloods van de REO Veiling) en het Food Innovation Park (2023, wetenschapspark rond voeding) illustreren dat eveneens.” 

We doen er alles aan om zo weinig mogelijk hindernissen te creëren op vlak van fysieke ruimte, innovatie, administratie en fiscaliteit.

Kris Declercq, Burgemeester Roeselare

“Het zal erop aankomen om bij de creatie van nieuwe bedrijvenparken zoveel mogelijk in te zetten op hoogbouw, duurzaamheid en verwevenheid met andere functies, zoals wonen en retail. De goede samenwerking met WVI helpt om grote internationale spelers, zoals VDL Jonckheere, hier te houden”, besluit de burgemeester. (BVC - Foto DD)

Vraag het @ Voka

Een prangende vraag? Wij antwoorden binnen de 2 werkdagen!

Stel hier jouw vraag

Artikel uit publicatie