Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • Regio-events zetten belangrijkste economische investeringen in de schijnwerpers

Regio-events zetten belangrijkste economische investeringen in de schijnwerpers

  • 17/11/2023

Samenwerken in West-Vlaanderen smaakt naar succes

Brexit, covid, krapte op de arbeidsmarkt, vergrijzing,… naast de grote mondiale uitdagingen krijgt West-Vlaanderen op socioeconomisch vlak bijzonder veel te verwerken. Maar met een typische West-Vlaamse weerbaarheid worden die telkens weer omgezet in evenveel opportuniteiten. De voorbije jaren resulteerde de implementatie van het provinciaal economisch Masterplan 2020-2025 in tal van mooie realisaties in West-Vlaanderen.

Regio-events zetten belangrijkste economische investeringen in de schijnwerpers

Denk maar aan de bouw van regionale overslagcentra in Diksmuide en Veurne, de opstart van een 5G-netwerk in de Westhoek, de recente opening van The Reef (een training lab rond blue energy) in Oostende, de uitrol van initiatieven om bedrijventerreinen te verduurzamen, specifieke acties in heel wat gemeentes om de detailhandel te laten floreren, de nieuwbouw van House of Manufacturing en een nieuwe campus Techniek & Design voor het Provinciaal Technisch Instituut in Kortrijk,...: de lijst met investeringen is te lang en uitgebreid om op te sommen. 

Recent organiseerde de provinciale streekwerking in samenwerking met POM West-Vlaanderen, TUA West en KERNpunt 5 regiospecifieke events om enkele realisaties in de schijnwerpers te zetten. “Dat net de Week van de Smaak hiervoor aangegrepen werd, is geen toeval”, zegt gedeputeerde Jean de Bethune. “De provincie maakt veel mogelijk vanuit de luwte, maar het leek ons nu een ideaal moment om naar buiten te komen met smaakmakende projecten die we de afgelopen jaren in samenwerking met tal van partners gerealiseerd hebben. Van het noorden tot het zuiden, van het oosten tot het westen, onze provincie heeft een aantal uitzonderlijke troeven. Het robuuste agrovoedingscomplex, de blauwe economie die in volle expansie is, de textielindustrie die zichzelf heruitgevonden heeft, de maakindustrie die voluit inzet op duurzaamheid,…” 

“In plaats van breed te werk te gaan doen we aan ‘slimme specialisatie’: we concentreren onze inspanningen in deze West-Vlaamse sterke sectoren. We investeren in nieuwe opleidingsinfrastructuur, extra onderzoeksapparatuur, wetenschapsparken zoals Food Innovation Park in Roeselare en Ostend Science Park in Oostende. Dat lukt enkel door samen te werken, met tal van actoren en door partnerschappen aan te gaan; ook dikwijls over de provinciale grenzen heen”, besluit de gedeputeerde. 

www.pomwvl.be

Vraag het @ Voka

Een prangende vraag? Wij antwoorden binnen de 2 werkdagen!

Stel hier jouw vraag

Artikel uit publicatie