Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • Patrick Van Cauwenberghe krijgt Italiaans ereteken

Patrick Van Cauwenberghe krijgt Italiaans ereteken

  • 17/11/2023

De Italiaanse Staat gaf aan Patrick Van Cauwenberghe, international trade networks manager van Port of Antwerp-Bruges, een prestigieus ereteken voor zijn verdienste in de handelsrelaties. “Italië is voor onze haven de voornaamste partner in shortseatrafiek met het Verenigd Koninkrijk”, zegt Van Cauwenberghe. Bijna 30 jaar geleden begon hij in Zeebrugge aan zijn havenloopbaan.

Patrick Van Cauwenberghe krijgt Italiaans ereteken

Meestal helpt hij als een ‘havendiplomaat’ bij het voorbereiden en begeleiden van ontvangsten van hoge gasten en handelspartners. Maar voor één keer was Patrick Van Cauwenberghe (56) in de Italiaanse ambassade in Brussel zelf de eregast. De international trade networks manager van Port of Antwerp-Bruges ontving uit de handen van ambassadeur Federica Favi het ereteken ‘Ordine della Stella’ (Orde van de Ster) in de graad van ‘Cavaliere’ (Ridder). Die onderscheiding wordt toegekend aan mensen met een grote verdienste in het promoten van de vriendschap, samenwerking en versterking van de band met Italië. 

“Italië is voor Port of Antwerp-Bruges zéér belangrijk en dat geldt ook omgekeerd”, zegt Van Cauwenberghe. Meer bepaald het platform Zeebrugge fungeert als hun bruggenhoofd richting het Verenigd Koninkrijk. “Binnen de 31 miljoen ton Brits gerelateerde cargo van Port of Antwerp-Bruges vorig jaar, was Italië land nummer één. Hun corridor naar het VK verloopt hoofdzakelijk via ons, zowel over de weg als via talrijke spoorverbindingen. Vanuit Zeebrugge zijn er bijvoorbeeld treindiensten naar Milaan, Triëste en andere bestemmingen tot in het diep zuidelijke Bari.” 

Doorheen zijn loopbaan bezocht Van Cauwenberghe Italië zowel professioneel als privé. “We gaan er vaak op missie en onderhouden er goede contacten. Bij de talrijke netwerkmomenten en studiebezoeken in Rome, Napels, Palermo,… komen we bij de havens, reders en industriële verladers. Bijvoorbeeld in het najaar mocht ik in Rome en Brussel de Italiaanse spelers toespreken. Als lid van de algemene vergadering van de vereniging van Europese havens ESPO kom ik vaak in contact met de Italiaanse voorzitter Zeno D’Agostino. Het is een prachtig land met een rijke cultuur en schitterende gastronomie. Ik spreek de taal slechts een beetje maar ik kan ze vooral begrijpen en lezen dankzij de 6 jaar Latijn in het middelbaar onderwijs. Ik voel me vereerd dat het dossier voor mijn ereteken door zo veel mensen werd gesteund.”

Stevige rugzak 

Patrick Van Cauwenberghe haalde een master economie (UGent), een master financieel management (Vlerick Business School) en een master business administration (Case Business School, Londen). Na zijn studies werkte hij 2 jaar bij de Nationale Bank van België. Sinds 1994 is hij onafgebroken in dienst bij de haven, eerst bij de Maatschappij van de Brugse Zeehaven (MBZ) en sinds de fusie in 2022 bij Port of Antwerp-Bruges. Als international trade networks manager vervult hij een diplomatieke rol tussen het havenbedrijf en internationale partners. “Die bijna 30 jaar bij het havenbedrijf leverden een stevige rugzak aan belevenissen en contacten op. Met die ervaring werken we dagelijks aan onze internationale relaties.” (RJ - Foto Port of Antwerp-Bruges)

Vraag het @ Voka

Een prangende vraag? Wij antwoorden binnen de 2 werkdagen!

Stel hier jouw vraag

Artikel uit publicatie