Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • Oostende: “Nu zijn hier wel jobs voor ingenieurs en technici”

Oostende: “Nu zijn hier wel jobs voor ingenieurs en technici”

  • 17/11/2023

Wegens de hoge werkloosheidsgraad zette Oostende sterk in op het aantrekken van investeringen met nieuwe jobs. “Er ontstond een sterke dynamiek rond Haven Oostende, de blauwe economie, het toerisme en de luchthaven”, zegt burgemeester Bart Tommelein (Open Vld).

Oostende: “Nu zijn hier wel jobs voor ingenieurs en technici” Bart Tommelein

“We diversificeerden de inspanningen voor het versterken van het economisch weefstel en de communicatie over Oostende als stad waar ondernemers welkom zijn”, zegt burgemeester Bart Tommelein. “We slaagden erin om industriële investeerders warm te maken, onder meer de onderwaterdronefabriek Exail Robotics Belgium en binnenkort de zalmkwekerij Columbi Salmon. We geloven ook sterk in de verdere uitbouw van de blauwe economie. Naast de grote trekker, de offshore windenergie is er een enorm potentieel voor het creëren van extra toegevoegde waarde in de visserij en andere mariene activiteiten dankzij de aanwezigheid van het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ), Ostende Science park en het Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek (ILVO).” 

We zien dat werkende dertigers en veertigers hier graag komen wonen.

Bart Tommelein, Burgemeester Oostende

Een centrale rol speelt Haven Oostende. “Daar kwam in deze legislatuur een enorme dynamiek op gang, wat leidde tot het beste financiële resultaat in een kwarteeuw. De industriegronden achter de haven lopen vol met onder meer circulaire economie. Ook de haven zelf krijgt meer trafieken sinds Haven Oostende de REBO-terminal in eigen beheer nam. We investeerden in een overdekte loods van 7.000 m² voor het behandelen van stukgoed.” 

Samen mensen activeren

Daarnaast lopen er investeringen voor goederenbehandeling in de luchthaven. “De provincie vestigde er een dronecentrum naast het Vlaams Luchtvaartopleidingscentrum (VLOC) en het leger plant een verhuis van de helibasis van Koksijde naar Oostende. Zulke activiteiten zijn belangrijk voor de regio: vroeger trokken afgestudeerde jongeren hier weg, nu hebben we jobs voor ingenieurs en technici.” 

Het credo van het economische beleid in Oostende is jobs, jobs, jobs. “Wij hebben de grootste werkloosheidsgraad en armoedegraad van West-Vlaanderen, zowel bij diegenen die hier geboren zijn als bij de nieuwkomers. Tegelijk hebben alle bedrijven volk nodig. Om nog meer arbeidskrachten te activeren, gingen we nauwer samenwerken met andere interne en externe diensten zoals het OCMW, Economisch Huis Oostende en VDAB. Dat werpt vruchten af en we gaan nog een stap verder. We zitten in de eindfase naar een beslissing om in de Alfons Pieterslaan samen een nieuw, centraal dienstencentrum te bouwen. Daar komt een gezamenlijk aanbod van vorming, taalcursussen, werkondersteuning enzovoort. Want de drempel naar werk is vaak heel praktisch: door de kleine oppervlakte van onze stad hebben veel mensen geen rijbewijs, wat voor veel vacatures nodig is.” 

We diversificeerden onze inspanningen om het economisch weefsel en de communicatie daarover te versterken.

Bart Tommelein, Burgemeester Oostende

Geen Oostende zonder toerisme. “We deden grote inspanningen om de evenementen over de seizoenen te spreiden, zodat de horeca en winkels het hele jaar rond hun boterham kunnen verdienen. Door de verruiming van het culturele aanbod zien we nu al dat niet alleen gepensioneerden maar ook werkende dertigers en veertigers hier graag komen wonen. We gaan investeren in het verbouwen van het Kursaal, zodat de grote zaal met 2.000 zitjes ook voorstellingen met 3.000 staande toeschouwers kan ontvangen. Zo’n zaal wordt uniek ten westen van Antwerpen en Brussel.” (RJ - Foto DD)

Vraag het @ Voka

Een prangende vraag? Wij antwoorden binnen de 2 werkdagen!

Stel hier jouw vraag

Artikel uit publicatie