Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • Menen: “Ontwikkeling bedrijventerrein Menen-Wervik kent grote doorbraak”

Menen: “Ontwikkeling bedrijventerrein Menen-Wervik kent grote doorbraak”

  • 17/11/2023

Goed nieuws in Menen: nu alle juridische procedures rond het provinciaal RUP van het regionaal bedrijventerrein Menen-Wervik van de baan zijn, kan de ontwikkeling van het gebied beginnen. “De voorbije legislatuur zijn er ook verschillende nieuwe kmo-zones ontwikkeld”, is burgemeester Eddy Lust (Open Vld) opgetogen.

“Ontwikkeling bedrijventerrein Menen-Wervik kent grote doorbraak” Eddy Lust

De afgelopen 6 jaar trok Menen alle registers open op vlak van citymarketing. “Met de overkoepelende dienst Stadsmarketing willen we ons nadrukkelijk op de kaart zetten als interessante stad voor nieuwe inwoners en ondernemingen. Binnen de dienst Lokale Economie is één persoon fulltime bezig om allerlei zaken voor ondernemers en kmo’s in orde te brengen. Zij vormt voor kleinschalige bedrijven ook de link met onze diensten Omgeving en Grondgebiedzaken. Grotere ondernemingen hebben al langer een rechtstreekse band met onze ondersteunende diensten.” 

Met Menen-Oost had de grensstad al een omvangrijk regionaal bedrijventerrein. “Nu het licht voor het bedrijventerrein Menen-Wervik op groen staat, kunnen de werken om die terreinen bouwrijp te maken, eindelijk starten. Het terrein is circa 70 ha groot. Op Meens grondgebied komt 30 ha ruimte voor bedrijven. In functie daarvan zullen ook mobiliteitswerken moeten gebeuren. Zo staat de ontdubbeling van de N58 van 1 rijstrook naar 2 in elke richting op de agenda, samen met een aanpassing van het kruispunt van de N8 (Ieperstraat) met de N58. Die werken zullen normaliter in het najaar van 2024 beginnen.” 

Aan de zone LAR-Noord, die dateert van de jaren 80, zijn moderniseringswerken nodig.

Eddy Lust, Burgemeester Menen

De bedrijvenzone LAR-Zuid (30 ha, waarvan 17 op grondgebied Menen) werd tijdens de voorbije legislatuur ontwikkeld. “Aan de zone LAR-Noord, die dateert van de jaren 80, zijn wel moderniseringswerken nodig. De opstart van die revitalisering (nieuwe wegen, riolering, vergroening) is voorzien voor medio 2024. Omdat de vele logistieke activiteiten uiteraard moeten kunnen doorgaan, zullen die werken sowieso gefaseerd verlopen. Daarnaast hebben we uiteraard nog het bedrijventerrein Grensland voor milieubelastende industrie: dat is circa 100 ha groot en herbergt ruim 60 ondernemingen.” 

Grensligging als troef 

Intussen schieten verschillende kmo-zones als paddenstoelen uit de grond, vooral in Lauwe. “De site Bramier is 30.000 m² groot en omvat ruimte voor 13 bedrijven. 4 percelen zijn nog beschikbaar. Ook de nieuwe brandweerkazerne van FLUVIA Lauwe-Marke is er gevestigd. In de Rekkemstraat hebben 12 kmo’s hun intrek genomen op de nieuwe site die bijna 3.000 m² omvat. Ook in de Knokbeeklaan konden zich al 8 kmo’s vestigen in het begin van deze legislatuur. Eerder dit jaar zijn in de Waterstraat in Lauwe de werken gestart voor een zone van 3.000 m², waar ruimte is voor 18 kmo’s. Een privé-ontwikkelaar is in de Lauwbergstraat (voormalige site Interhoro) begonnen met de creatie van 6 units op 1.100 m². Laten we ook niet vergeten dat op de Tybersite (58.000 m²) in Menen, die in 2017 vergund werd, intussen ook al 15 kmo’s onderdak hebben gevonden. Het sterkt me in de overtuiging dat ondernemingen zich graag vestigen in een stad in de grensstreek. Uiteraard hebben we ook onze uitdagingen, maar ik blijf die ligging vooral als een troef beschouwen”, besluit de burgemeester. (BVC - Foto DD)

Vraag het @ Voka

Een prangende vraag? Wij antwoorden binnen de 2 werkdagen!

Stel hier jouw vraag

Artikel uit publicatie