Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • Kom ik in aanmerking voor een premie als ik een warmtepomp installeer in mijn kantoren?

Kom ik in aanmerking voor een premie als ik een warmtepomp installeer in mijn kantoren?

  • 17/11/2023

Vraag van de week

Kom ik in aanmerking voor een premie als ik een warmtepomp installeer in mijn kantoren?

Misschien wel! Want in een tijd waarin duurzame energieproductie en -verbruik steeds belangrijker worden, wil de Vlaamse overheid energiezuinige toepassingen stimuleren. Eén van de stimuli is de ‘Mijn VerbouwPremie voor warmtepomp (in niet-woongebouwen)’. De premie werd in het leven geroepen om de installatie van warmtepompen in commerciële, industriële en openbare gebouwen in Vlaanderen te ondersteunen. 

Mijn VerbouwPremie voor warmtepompen ondersteunt de installatie van warmtepompsystemen in woongebouwen en niet-woongebouwen. De warmtepompen kunnen zowel dienen voor de verwarming als koeling van één of meerdere ruimtes, waardoor ze het hele jaar door energie-efficiëntie bieden. De premie omvat geothermische, lucht-lucht-, lucht-water- en hybride lucht-water-warmtepompen en dekt een deel van de investeringskosten, waardoor de terugverdientijd aanzienlijk wordt verkort. 

Voorwaarden 

De premie is beschikbaar voor een breed scala aan niet-woongebouwen, waaronder winkels, kantoren, fabrieken, scholen, ziekenhuizen, en overheidsgebouwen. Bedrijven, organisaties en lokale overheden die in Vlaanderen gevestigd zijn en aan de gestelde criteria voldoen, kunnen een aanvraag indienen. Het is daarbij heel belangrijk om de voorwaarden van de premie goed na te lezen. Zo is het bijvoorbeeld verplicht dat de warmtepomp instaat voor ruimteverwarming, eventueel in combinatie met de productie van sanitair warm water en zwembadverwarming. Daarnaast moet een lucht-water-warmtepomp de enige centrale verwarming zijn voor een volledig gebouw. Die laatste voorwaarde geldt ook voor een warmtepomp die ingezet wordt voor actieve koeling, maar daar komt nog bij dat er een fotovoltaïsche installatie aanwezig moet zijn in het gebouw én die ook (tijdig) moet aangemeld zijn bij Fluvius. Bovendien moet de eindfactuur van de warmtepomp dateren van 1 juli 2022 of later. Tot slot moet de installatie of de validatie van de installatie van de warmtepomp gebeuren door een Rescert-installateur, die over bepaalde certificaten moet beschikken. Voor gedetailleerde informatie over Mijn VerbouwPremie voor warmtepompen in (niet-)woongebouwen kan je terecht op de officiële webpagina van Vlaanderen (vlaanderen.be/premies-voor-renovatie/mijn-verbouwpremie/mijn-verbouwpremie-voor-warmtepomp). Op de website staan alle voorwaarden vermeld om in aanmerking te komen voor een premie. Je kan er op basis van een simulatietool het premiebedrag berekenen. Het bedrag hangt immers af van de aard van het gebouw en wie het aanvraagt.

Ook een prangende vraag? Wij antwoorden binnen de 2 werkdagen! vraaghet@voka.be

Vraag het @ Voka

Een prangende vraag? Wij antwoorden binnen de 2 werkdagen!

Stel hier jouw vraag

Artikel uit publicatie