Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • Burgemeesters blikken terug op legislatuur

Burgemeesters blikken terug op legislatuur

  • 17/11/2023

Op zondag 13 oktober 2024 trekken we naar de stembus voor de lokale en provinciale verkiezingen. Voor het eerst zal er die dag een stemrecht gelden en geen stemplicht, waardoor die verkiezingen met extra veel aandacht gevolgd zullen worden. Op minder dan één jaar van die belangrijke verkiezingen laten wij in deze Regiospecial 11 burgemeesters aan het woord om hun bilan op te maken van de lopende legislatuur.

Het werd een atypische legislatuur, want net als onze ondernemingen werden de lokale besturen met 2 grote crisissen geconfronteerd. Eerst was er de coronapandemie, waardoor alle steden en gemeenten in crisismodus moesten gaan om de pandemie in te dijken, vaccinatiecentra op te zetten en noem maar op. Veel burgemeesters halen die crisis ook aan als grootste oorzaak voor het niet doorvoeren van bepaalde projecten of plannen die voorzien waren in het bestuursakkoord. 

Een tweede mokerslag volgde in 2022, toen ook steden en gemeenten te maken kregen met exploderende energiekosten, die via het automatische indexeringsmechanisme ook leidden tot stijgende loonkosten. In de Regiospecial van vorig jaar lieten we de lokale besturen al aan het woord over hoe zij die stijgende kosten te lijf zouden gaan. Desalniettemin wordt ook deze periode vaak aangehaald als een negatieve schaduw die over de voorbije legislatuur werd geworpen. 

Voor Voka - Kamer van Koophandel West- Vlaanderen is het lokale niveau van groot belang, aangezien het het bestuurlijke niveau is dat van het meest nabij impact heeft op de lokale ondernemers. Begin 2024 stellen wij dan ook graag ons Memorandum over de lokale en provinciale verkiezingen voor aan het grote publiek, onder meer via een bijlage bij dit magazine. Maar eerst laten we dus graag jullie burgemeesters aan het woord.

Vraag het @ Voka

Een prangende vraag? Wij antwoorden binnen de 2 werkdagen!

Stel hier jouw vraag

Artikel uit publicatie