Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • Brugge: “We slaagden erin ons beter te profileren als ondernemende stad”

Brugge: “We slaagden erin ons beter te profileren als ondernemende stad”

  • 17/11/2023

“Met de fusiehaven Port of Antwerp-Bruges schakelen we internationaal een versnelling hoger”, zegt burgemeester van Brugge Dirk De fauw (CD&V). Hij is ook trots op het Beurs-, Meeting- en Congrescentrum (BMCC) en het in aanbouw zijnde museum BRUSK. Toch knaagt de moeizame realisatie van nieuwe, felbegeerde bedrijventerreinen.

“We slaagden erin ons beter te profileren als ondernemende stad” Dirk De fauw

“De havenfusie met Antwerpen was de belangrijkste economische realisatie”, valt Dirk De fauw met de deur in huis. “Politiek was het voor de 2 steden geen vanzelfsprekende beslissing, maar dit biedt voor Zeebrugge heel wat potentieel. Door de Maatschappij van de Brugse Zeehaven (MBZ) te laten samengaan met de grotere en sterkere organisatie van Haven Antwerpen, schakelden we een versnelling hoger. Naast roro, auto’s en LNG, kunnen we een rol spelen in de wereldwijde strijd voor waterstof. Het cliënteel van Antwerpen heeft nu ook meer vrijheid om naar Zeebrugge te kijken. Er zijn hier nog mogelijkheden, zoals in de Maritieme Logistieke Zone, op de gesaneerde Carcokesite en rond het Oud Ferrydok. We moesten deze stap ook absoluut zetten om politiek met één stem te spreken. Zo is Antwerpen nu mee pleitbezorger van de nieuwe sluis in Zeebrugge. Dat is welkom, want het is zeer moeilijk om nog grote zaken te realiseren. Ik hoop dat ik niet met een rollator naar de eerste spadesteek moet komen kijken: de nieuwe sluis zal ten vroegste in 2037 klaar zijn.” In zijn 5 jaar als burgemeester veranderde het imago van Brugge. “We slaagden erin ons beter te profileren als een ondernemende stad. In 2021 startte de incubator voor innovatieve bedrijven Brugge.Inc die nu al 18 starters telt. We zagen de sterke groei van de hogescholen en de KU Leuven. Met 5,4% hebben we de laagste werkloosheidsgraad van alle centrumsteden. Dat oogt mooi, maar vormt soms een probleem. Er waren voor het eerst de Brugge Awards en het evenement Flavourite Bruges bevestigde onze culinaire reputatie. Er kwam een centrummanager voor de handelszaken en in vergelijking met andere steden kennen we een goede winkelbezetting.” 

Door de havenfusie met Antwerpen speelt Zeebrugge internationaal een grotere rol.

Dirk De fauw, Burgemeester Brugge

In de binnenstad was er de eerstesteenlegging én opening van het Beurs-, Meeting- en Congrescentrum. “Het BMCC is een groot succes: de kalender van 2023 en 2024 zit quasi vol en er zijn al reservaties tot in 2027. Het toerisme herstelde zich na de pandemie ook veel sneller dan verwacht. In de binnenstad handhaven we onze hotelstop, maar volgens een studie van onze dienst voor toerisme is er in de rand nood aan 2 grote hotels met 100 tot 150 kamers.” Een extra boost voor het museum- en verblijfstoerisme wordt BRUSK. “We zitten volledig op schema om in het voorjaar van 2025 dat nieuwe museum van 20.000 m² te openen. Er staan al grote internationale exposities gepland in 2026 en 2029-30, met tussendoor kleinere tentoonstellingen.” 

Krappe bedrijventerreinen 

Een pijnpunt is de ruimte voor bedrijventerreinen. “Met een krappe bezetting van 87,7% zitten we boven het Vlaamse gemiddelde van 84%. We moeten veel kandidaten afwijzen. Met de WVI en het provinciebestuur werken we aan de Chartreuse en de Spie. De provincie maakt nu een provinciaal ruimtelijk uitvoeringsplan voor de Blankenbergsesteenweg. Maar het gaat nergens eenvoudig. In diezelfde zin werkt Club Brugge aan een nieuw dossier voor zijn stadionplannen. Een project dat alvast wel goedgekeurd werd, is de reconversie van de Veemarktsite in Sint-Michiels.” (RJ - Foto DD)

Vraag het @ Voka

Een prangende vraag? Wij antwoorden binnen de 2 werkdagen!

Stel hier jouw vraag

Artikel uit publicatie