Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • “Werken aan de sluis van Moen laat gecommuniceerd”

“Werken aan de sluis van Moen laat gecommuniceerd”

  • 03/11/2023

Van 5 november tot 26 november zal de sluis van Moen op het Kanaal Bossuit-Kortrijk gestremd worden. Er gebeuren werken aan de besturing van de sluis. Door die modernisering moet het op termijn mogelijk zijn de sluis vanop afstand te bedienen. Omdat het over een aanzienlijke stremmingsperiode gaat, nodigden De Vlaamse Waterweg en Voka - Kamer van Koophandel West-Vlaanderen de gebruikers van het kanaal uit voor een infomoment omtrent de werken.

Werken sluis Moen

Voka West-Vlaanderen is al langer voorstander van de multimodale ontsluiting van bedrijven. De binnenvaart speelt daarbij een zeer belangrijke rol. De stremming werd bijzonder laat gecommuniceerd naar de bedrijven, en dat is jammer, want elke onderneming die langs het kanaal ligt, maakt ook volop gebruik van de binnenvaart. Er zijn trouwens ook heel wat bedrijven uit de directe buurt die via multimodale oplossingen gebruik maken van de binnenvaart, niettegenstaande ze niet rechtstreeks aan het water gelegen zijn. 

De stremming legt de achillespees van het kanaal bloot. Het is enkel via de Schelde ontsloten voor grotere binnenvaartschepen. Voka West-Vlaanderen vraagt al meer dan een decennium om van het Kanaal Bossuit-Kortrijk een volwaardige bypass te maken tussen Schelde en de Leie. Zo’n bypass zou het bij deze specifieke stremming mogelijk maken om de bedrijven langs het kanaal bereikbaar te houden via een volwaardige omleidingsweg en zo de economische schade tot nul te herleiden. 

"Als het de Vlaamse regering menens is om meer bedrijven te laten kiezen voor de binnenvaart, dan moet ze dringend meer investeren in de binnenvaart. Concreet wil dat voor het Kanaal Bossuit-Kortrijk zeggen dat ze het lang verwachte voorkeursbesluit voor de opwaardering van het kanaal moet nemen, zodat de gebruikers kunnen rekenen op een bedrijfszekere infrastructuur”, klinkt het dan ook.

Vraag het @ Voka

Een prangende vraag? Wij antwoorden binnen de 2 werkdagen!

Stel hier jouw vraag

Artikel uit publicatie