Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
 • Nieuws
 • Bouw ook in 2024 verder aan jouw inclusieve onderneming

Bouw ook in 2024 verder aan jouw inclusieve onderneming

 • 03/11/2023

In een krappe arbeidsmarkt hebben we alle talenten nodig, ook mensen met een grotere afstand tot de arbeidsmarkt. 180 ondernemingen volgden de voorbije 3 jaar het Welt-traject bij Voka West-Vlaanderen. In dat traject worden ondernemingen nauwgezet begeleid en ondersteund bij het uitrollen en optimaliseren van hun beleid op vlak van diversiteit en inclusie.

Bouw ook in 2024 verder aan jouw inclusieve onderneming

Bij de start van het traject werd een nulmeting afgenomen van iedere deelnemer, een scan die ontwikkeld werd met Antwerp Management School (AMS). Daarna ontving elke onderneming een actieplan op maat. We begeleidden die West-Vlaamse ondernemingen door middel van een lerend netwerk, kortlopende trajecten (thematrajecten) en infosessies, in combinatie met individuele coaching.

IDEA Consult werd aangesteld om de impact van onder andere het Welt-traject te meten. Uit hun onderzoek (februari 2023) blijkt dat: 

 • 79,6% van de ondervraagde ondernemingen denkt bewust na over inclusie in hun onderneming, maar slechts 23,2% heeft al veel stappen gezet op vlak van inclusief werkgeverschap.
 • Door de begeleiding van het traject is meer dan 95% bereid om meer in te zetten op inclusief ondernemen. 97% voelt zich versterkt in zijn kennis door het volgen van het traject. 
 • Voor 41% is inclusie belangrijk om breder te rekruteren op de arbeidsmarkt. 

De begeleiding bracht volgende veranderingen en resultaten teweeg: 

 • er werden openstaande vacatures ingevuld;
 • er wordt beter omgegaan met diversiteit op de werkvloer; 
 • de competenties van de medewerkers zijn versterkt; 
 • het rekruteringsbeleid werd aangepast; 
 • de employer branding werd versterkt. 

Foodstory uit Zeebrugge is één van de ondernemingen die momenteel hun actieplan rond inclusie aan het uitvoeren zijn. Het zet in het bijzonder in op inclusief rekruteren van mensen met een afstand tot de reguliere arbeidsmarkt. “Diversiteit en inclusiviteit op de werkvloer zijn voor ons vanzelfsprekend voor de dagelijkse werking en naar de toekomst toe. Dat geldt voor alle niveaus van onze organisatie: van de sales tot op de werkvloer”, vertelt Justine Goetghebeur van Foodstory. “Wat voor ons bijvoorbeeld goed gewerkt heeft, is de medewerkers in tandem laten samenwerken. Zo werkt een Egyptenaar die super is in schoonmaken maar geen Nederlands kan lezen samen met een Nederlandstalige Belg die hij zal opleiden en hem op zijn beurt helpt met het lezen van Nederlands. We selecteren dus eerder onze medewerkers op hun bereidheid tot samenwerken en samen groeien, wat nieuwe mogelijkheden, competenties en perspectieven biedt.”

Ook in 2024 willen we vanuit Voka West-Vlaanderen verder inzetten op diversiteit en inclusie. Wil je weten hoe we dat concreet zullen doen? Registreer je dan zeker voor de infosessie op woensdag 12 december om 11.00 u. Registreren kan via sylvie.wybo@voka.be of thomas.dujardin@voka.be.

Vraag het @ Voka

Een prangende vraag? Wij antwoorden binnen de 2 werkdagen!

Stel hier jouw vraag

Artikel uit publicatie