Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • Bedrijven kunnen onderzoek van jonge zeewetenschappers steunen

Bedrijven kunnen onderzoek van jonge zeewetenschappers steunen

  • 03/11/2023

“We brengen mensen samen en creëren kansen”

Het VLIZ – Vlaams Instituut voor de Zee – in Oostende zet naast eigen marien onderzoek ook in op filantropie. “De Zee als Goed Doel is het enige goede doel in Vlaanderen dat zich richt op zeeonderzoek. Met de BMRI-beurzen ondersteunen we jonge wetenschappers. Bedrijven met een passie voor de zee kunnen daar via sponsoring een belangrijke rol in spelen”, vertelt Karen Rappé.

Karen Rappé

Het VLIZ werd in 1999 opgericht met de bedoeling om zeewetenschappers in Vlaanderen te ondersteunen: met het onderzoekschip Simon Stevin, kennisdoorstroming naar het beleid, een bibliotheek met mariene publicaties, communicatie naar het brede publiek en een datacentrum dat data capteert en deelt met gebruikers. Sinds 6 jaar heeft het VLIZ ook het mandaat om zelf onderzoek te doen. In samenwerking met het bestaande onderzoeksveld focust het VLIZ vooral op klimaatverandering en de interactie tussen (de gezondheid van) de mens en de oceaan, en bouwt het zijn zeeobservatorium verder uit. 

Karen Rappé: “Onze vaste activiteiten worden gefinancierd met Vlaamse en provinciale middelen, aangevuld met onder meer Europese projecten. Maar als je gepassioneerd bent door zeeonderzoek kun je ook lid worden van het VLIZ en zo als eerste inzage krijgen in de werking van het instituut. De ledenbijdrages worden gebruikt voor onze goededoelenwerking, maar volstaan daarvoor niet. We vullen dit aan met de opbrengst van donaties, legaten, merchandising uit onze webshop – waaronder textiel zonder vervuilende microplastics – en met sponsoring van bedrijven.”

Op het einde van het onderzoekstraject komt de onderzoeker in het sponsorende bedrijf uitleg geven over de resultaten.

Karen Rappé

6 beurzen 

Die financiële pot wordt ingezet om wetenschappers samen te brengen en extra kansen te creëren. “Jaarlijks kennen we 6 Brilliant Marine Research Idea (BMRI) beurzen van elk 5.000 euro toe. We steunen hiermee jonge mariene wetenschappers in Vlaanderen en in het zuiden van de wereld. Zo krijgen ze de kans om tijdens hun doctoraatstraject of als junior postdoc een éxtra

opidee uit te werken en daarbij out of the box te denken. Immers, op het moment dat je (post)doctoreert en je onderzoeksvoorstel schrijft, ken je de uitkomst nog niet. Soms loop je onderweg tegen nieuwe ideeën aan, maar is er dan geen geld voor. Met de BMRI-beurs kunnen deze jonge vorsers bijvoorbeeld extra stalen verzamelen in het veld of die laten analyseren in een labo met een expertise die we hier niet hebben in België. Ze kunnen ook extra onderzoeksapparatuur aankopen of heel dure toestellen voor een bepaalde tijd huren. Het is niet gratuit – gewone reizen of deelname aan conferenties worden niet vergoed – en ze moeten zeker bewijzen dat het idee innovatief is. In dat laatste zit net de kruisbestuiving tussen industrie en wetenschap. Op het einde van het onderzoekstraject komt de onderzoeker in het sponsorende bedrijf uitleg geven over de resultaten. Dat opent vaak de blik van een bedrijf naar zaken waar ze misschien niet mee bezig waren maar die wel nuttig kunnen zijn. Een beurs sponsoren kost 6.000 euro + btw (5.000 euro + 20% overhead). In ruil krijg je visibiliteit in onze publicaties en kun je deelnemen aan de jaarlijkse Meet The Company tijdens de VLIZ Marine Science Day. Dé plek om in contact te komen met jonge zeewetenschappers, de werknemers van de toekomst.” 

www.vliz.be

Vraag het @ Voka

Een prangende vraag? Wij antwoorden binnen de 2 werkdagen!

Stel hier jouw vraag

Artikel uit publicatie