Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • Ondernemers & Co: SD Worx - Loonbeleid: onmisbaar in war for talent

Ondernemers & Co: SD Worx - Loonbeleid: onmisbaar in war for talent

  • 06/10/2023

Verloning blijft een van de belangrijkste redenen waarom mensen voor een werkgever kiezen én er blijven. Bij grote bedrijven is het loonpakket de beslissende factor, bij kmo’s is alleen werkinhoud iets belangrijker. Sowieso is ontevredenheid over het salaris bij alle ondernemingen de hoofdreden om er te vertrekken. In de huidige war for talent heb je als werkgever dan maar beter ook een ijzersterk en aantrekkelijk loonbeleid. Maar hoe ziet dat eruit en hoe bereik je dat?

Het belang van verloning en een goed loonbeleid 

In onze krappe arbeidsmarkt hebben werknemers nu meer keuze. Faalt een loonbeleid bij het ene bedrijf, dan zijn er genoeg andere die daar wel oog voor hebben. Je bent dus maar beter de werkgever waarvoor ze kiezen. Al betekent dat niet dat je altijd zomaar het verwachte loon of de gevraagde opslag dient te geven. Dat levert je misschien wel kortstondig wat op, maar duurzaam is het niet. Je loonbeleid gaat alle kanten uit, wordt onvoorspelbaar en je creëert interne ongelijkheid – wat nefast is voor de werksfeer en bijgevolg ook voor je bedrijfsreputatie. En zo trek je uiteindelijk toch aan het kortste eind. De oplossing? Een doordacht loonbeleid. 

5 basisprincipes 

Hoe begin je eraan? Een goed loonbeleid is gebouwd op 5 basisprincipes. 

1. Loonelementen 

Loon is meer dan geld op de bankrekening. Het brutoloon vormt de basis. Dat bedrag kan vast of variabel zijn of een combinatie van beide. Vast loon verandert niet met de prestaties van de werknemer of organisatie. Variabel loon hangt af van resultaten of prestaties: denk aan premies, bonussen, commissies … De magische verhouding tussen vaste en variabele verloning? Die bestaat niet. De optimale mix is afhankelijk van de aard van de functie en activiteiten, bedrijfscultuur en marktpraktijk. 

2. Werkelijke loonkosten

 Hoeveel kost een werkgever jou? Meer dan het brutoloon, want er is de patronale RSZ-bijdrage. Die varieert van 25% (basis) tot meer naargelang de sector en het aantal tewerkgestelde werknemers. Dat maakt loonsverhogingen in cash bijzonder duur. Gelukkig zijn er andere manieren om je werknemers te belonen. 

3. Basisloonpakket 

Het minimummaandloon in België in 2023 bedraagt € 1.954,99 (bruto voor een voltijdse werknemer). De meeste sectoren hanteren eigen minimumlonen, vastgelegd in paritaire comités: barema’s. Deze sectorale barema’s moeten altijd minstens gelijk zijn aan het algemene minimumloon. Maar de minimumlonen zijn slechts een begin. Vergelijk zeker ook met gelijkaardige functies in andere bedrijven. 

4. Voordelen bovenop het basisloon

 Bovenop het brutoloon kan het loonpakket heel wat voordelen bevatten: maaltijdcheques, een forfaitaire onkostenvergoeding, een groepsverzekering, een bedrijfswagen, een gsm en/of laptop enzovoort. Maar denk ook aan niet-financiële voordelen zoals extra vakantiedagen, een gevarieerd opleidingsaanbod, de mogelijkheid om te telewerken of vanuit het buitenland te werken. Een gezonde mix is cruciaal voor het (financiële) welzijn van je medewerkers. 

5. Hou het doordacht 

Het is duidelijk: een loonbeleid draait om meer dan geld. Hou het doordacht en hou rekening met alle looncomponenten. Vergelijk intern (gelijkwaardige functies binnen de organisatie) en extern (welke lonen zijn gangbaar in de markt). Denk ten slotte aan doorgroeimogelijkheden en erkenning (door middel van bonussen). Die maken je beleid meteen engagerend.

Meer weten? 

Om bedrijven te helpen met hun loonbeleid, maakten we Pay Facts 2023: een verloningsgids met een miniportie theorie, bakken praktijk en recente data uit onderzoek van SD Worx. Concreet zoomen we in op de 5 basisprincipes hierboven. Daarnaast duiken we in 16 veelgestelde vragen over verloning bij onze SD Worx voor KMO-klanten. 

Barbara Van Goeye, Kantoordirecteur KMO Brugge bij SD Worx 

Vraag het @ Voka

Een prangende vraag? Wij antwoorden binnen de 2 werkdagen!

Stel hier jouw vraag

Artikel uit publicatie