Overslaan en naar de inhoud gaan
Map

Nieuw elan voor Boektopia

  • 06/10/2023

Kortrijk Xpo wordt centrale hub

Van 28 oktober tot 5 november vindt Boektopia plaats. Uitgevers, boekhandelaars en de partners verenigd in het BoekenOverleg zetten zich eensgezind achter het grote landelijke evenement om het boek in de kijker te zetten en het lezen te promoten – en dat allemaal vanuit gaststad Kortrijk.

Boektopia

Het boekenvak was sinds het wegvallen van de koepelorganisatie Boek.be midden 2021 op zoek naar continuering van activiteiten rond de promotie van het boek in al zijn facetten en naar het voortzetten van een aantal belangrijke dossiers voor auteurs, uitgevers en boekhandelaars. In een hernieuwde samenwerking zetten enkele grote uitgeverijen en de uitgeversvereniging GAU met steun van boekhandelsvereniging Boekhandels Vlaanderen nu Boektopia 2023 op. Ook vele leden van het BoekenOverleg – zoals Iedereen Leest, de bibliotheken, de auteursvereniging en literaire organisatoren – zetten hun schouders onder het project. “Wij werken dit jaar eensgezind aan dit groot boekenevenement om daarmee een impuls te geven aan het Leesoffensief. De hele boekensector maakt zich zo vanuit West-vlaanderen op voor een jaarlijks terugkerende gebeurtenis die uitgevers, boekhandelaren, auteurs én lezers samenbrengt”, vertelt Patrick Boeykens, directeur van Groep Algemene Uitgevers. 

Boektopia is niet aan zijn proefstuk toe. “In het najaar van 2021 gingen we van start met een eerste ‘light’-editie van 3 dagen”, klinkt het. “En in 2022 genoten meer dan 27.500 bezoekers van de eerste ‘full’-editie. 9 dagen lang vloeiden de belevingen in de hallen van Kortrijk Xpo en in de stad Kortrijk in elkaar over. Die lanceringseditie werd erg positief onthaald en vormde de perfecte voedingsbodem om het event verder substantieel uit te bouwen. Er werd in 2022 bijzonder veel aandacht besteed aan de invulling van het randprogramma en nationale en internationale grote auteurs waren dan ook te gast op Boektopia. Een mooie start, maar we wilden meer”, vertelt Boeykens.

De hele boekensector maakt zich op voor een jaarlijks terugkerende gebeurtenis die uitgevers, boekhandelaren, auteurs én lezers samenbrengt.

Patrick Boeykens

Boektopia komt er dit jaar dus met volle steun van de verzamelde uitgeverijen, Boekhandels Vlaanderen, Literatuur Vlaanderen, het BoekenOverleg en het Vlaams Ministerie van Cultuur. Daar is ook Vlaams minister van Cultuur Jan Jambon blij mee. “Ik ben enorm blij dat Vlaanderen met Boektopia weer een grote boekenbeurs krijgt. Daarmee vullen we de leemte op die was ontstaan na het wegvallen van de traditionele Antwerpse boekenbeurs. Na de literatuurprijs de Boon lanceren we opnieuw een belangrijk evenement dat het boekenvak en het lezen in Vlaanderen het nodige aanzien zal geven”, zei hij bij de bekendmaking van het event. 

Het jaarlijkse event met massale aandacht voor het boek wordt zo opnieuw een belangrijk instrument om zowel het economische als het maatschappelijke belang van het boek te benadrukken. Jan Jambon: “Ik ben verheugd dat er opnieuw één groot boekenevenement is, dat boeken en hun auteurs opnieuw een hele periode in de schijnwerpers zullen staan; maar vooral dat iedereen samen – auteurs, uitgevers, boekhandelaars, bibliotheken, scholen, literaire organisaties, leesclubs, enzovoort – het boek en het lezen in heel Vlaanderen zullen promoten. Het maatschappelijk belang van het boek is onmiskenbaar, leesvaardigheid en leesplezier zijn essentieel. We steunen dan ook graag alle auteursontmoetingen, alle lees- en voorleesactiviteiten en een nieuwe eindejaarsactie bij de lokale boekhandel.” Elke bezoeker van Boektopia die een boek koopt krijgt bij zijn vertrek een boekencheque van 10 euro, die hij tot januari 2024 zal kunnen spenderen in meer dan 180 boekhandels in Vlaanderen. 

Nog meer beleving, podia en boeken

Boektopia gaat dit jaar voor nog meer beleving, podia en boeken tijdens het evenement in Kortrijk Xpo. In de centrale hub van Boektopia, Kortrijk Xpo, zullen de lezers als vanouds kunnen snuisteren in de grootste boekhandel van Vlaanderen, waar zij honderden nationale en internationale auteurs zullen kunnen ontmoeten en er dagelijks kunnen genieten van tientallen boekpresentaties, debatten, workshops, auteurspodia, voorstellingen, signeersessies,... Daarnaast worden ook heel wat belevingsparcoursen voor jong en oud opgezet: een crimi-speurtocht, food & drink-demo’s, een literatuurpodium, een voorleesbos, een luisterhuis, een podcaststudio en vele andere, verrassende activiteiten; allemaal om boeken te ontdekken, om te inspireren en te enthousiasmeren. 

En daar blijft het niet bij, vertelt Boeykens. “Boektopia zal in het hele land te zien en te beleven zijn. In tal van boekhandels, bibliotheken, scholen en op podia van literaire organisaties verspreid over het hele land zullen mensen hun hart kunnen ophalen aan boeken, auteursoptredens en leesactiviteiten.”

www.boektopia.be

De boekenevents van Voka West-Vlaanderen

Maandag 23 oktober

Boekvoorstelling onderwijsexpert Dirk Van Damme   
In zijn nieuwste boek ‘Emancipatie, excellentie en eerlijke kansen | een progressieve visie op onderwijs’ wil onderwijsexpert Dirk Van Damme oude opvattingen over goed onderwijs onderwerpen aan een kritisch onderzoek, en samen kijken naar hoe het beter kan. Hij stelt zijn boek voor in ‘The Dive’, het gloednieuwe opleidingsen bezoekerscentrum van Unilin.

Dinsdag 31 oktober

Boektopia managementnocturne Voka West-Vlaanderen x Lannoo - Kortrijk Xpo  
Op dinsdagavond 31 oktober organiseert Voka - Kamer van Koophandel West-Vlaanderen samen met uitgeverij LannooCampus een managementnocturne op Boektopia, met lezingen over sales en ondernemerschap. Na de lezingen heb je de mogelijkheid om te netwerken met gelijkgestemden en nog even na te praten over de inzichten die je hebt opgedaan, en dat allemaal met een hapje en drankje aan de stand van LannooCampus.

Woensdag 8 november

Boekvoorstelling Bart Van Craeynest 
Op het vlak van onze arbeidsmarkt, het onderwijs, de fiscaliteit, ondernemerschap, armoede… is België zeker geen topland. Er zijn veel mogelijkheden om beter te doen, en daarvoor hoeven we het warm water niet opnieuw uit te vinden. Andere landen tonen al aan hoe het kan. In zijn nieuwste boek graaft Bart Van Craeynest, hoofdeconoom bij Voka, met 15 experts in de economische thema’s waar we allemaal wakker van liggen. Hij komt zijn boek op 8 november voorstellen bij Voka | Brugge.

Vraag het @ Voka

Een prangende vraag? Wij antwoorden binnen de 2 werkdagen!

Stel hier jouw vraag

Artikel uit publicatie