Overslaan en naar de inhoud gaan
Map

21 deelnemers aan Voka Zomerstages

  • 06/10/2023

Voka - Kamer van Koophandel West-Vlaanderen brengt deze zomer 21 politici naar de bedrijfsvloeren. Tijdens een Voka Zomerstage draait een politica/politicus een dag mee in de bedrijfsactiviteit van een West-Vlaamse onderneming. In Ondernemers brengen we telkens verslag uit van enkele stages.

Melissa Depraetere (Vooruit) Fluxys - Zeebrugge 
Op vrijdag 8 september ging federaal parlementslid en fractieleider Melissa Depraetere (Vooruit) langs bij Fluxys in Zeebrugge. Ze werd er hartelijk ontvangen door Terminal Manager Stijn Maelfeyt en Adviseur Public Affairs Gilles Suply. Na een uiteenzetting over de unieke rol van de terminal in de energiebevoorrading van België en Duitsland, kreeg het parlementslid tijdens de rondleiding nog een blik achter de schermen van de terminal.

Melissa Depraetere

Daarnaast kreeg ze ook een primeur te zien: een pilootproject waarbij LNG hervergast wordt via de warmte van zeewater. Tijdens een stop op de site mocht Melissa Depraetere, in volle veiligheidsuitrusting, een vrachtwagen vullen met LNG.


 

Jasper Pillen (Open Vld) Barco - Kortrijk 
Op 19 september werd federaal parlementslid Jasper Pillen (Open Vld) op de iconische One Campus van Barco in Kortrijk ontvangen door co- CEO An Steegen en haar team. De politicus werd er ondergedompeld in de wereld van Barco, een beursgenoteerde onderneming die gespecialiseerd is in beeldtechnologie. Hun activiteiten zijn opgedeeld in 3 divisies. Bij de eerste divisie wordt er gefocust op de verkoop van projectoren voor cinema’s, attracties, musea en lokale besturen. De tweede categorie is een medische afdeling, die zich focust op het maken van displays voor de radiologie. De derde divisie richt zich op bedrijven; hun ClickShare-technologie maakt hybride vergaderingen mogelijk. Het was alweer een inspirerende stage en een boeiende inkijk in één van Vlaanderens technologieparels.


 

Jasper Pillen

Tinne Van der Straeten (Groen) Ardo - Ardooie 
Federaal minister van Energie Tinne Van der Straeten ging op dinsdag 12 september langs bij Ardo in Ardooie. Aanleiding was het vijfdaagse evenement ‘Let’s meet in the field’, waar ze ontdekte hoe de onderneming op verschillende fronten inzet op duurzame landbouw en voedselproductie.

Tinne Van der Straeten

Na een uiteenzetting over de duurzaamheidsstrategie door Emilie Haspeslagh stond een bezoek aan een demonstratieveld op het programma. Daar doet het bedrijf aan regeneratieve landbouw, wat gericht is op de duurzame productie van voedsel en het herstel van de bodem en ecosystemen.

 Het bedrijf filtert en hergebruikt het grootste deel van het proceswater. De rest wordt opgeslagen in een spaarbekken van 150.000 m3, waarmee lokale boeren hun velden kunnen irrigeren. Op het bekken drijven er 4.860 zonnepanelen, waardoor algenvorming voorkomen wordt en wat meer opbrengt dan zonnepanelen op een dak onder andere door de reflectie van het water. Daarnaast kon de minister met eigen ogen aanschouwen hoe de onderneming op basis van biomethanisatie van planten biogas verkrijgt om elektriciteit mee op te wekken.


 

Yngvild Ingels (N-VA) Lecot - Heule 
De werkweek van Yngvild Ingels ging op maandag 25 september goed van start. In plaats van richting Brussel te rijden richting het federale parlement, nam ze de afrit richting de industriezone Vierlinden te Heule, waar ze aan de slag ging bij Lecot. Onder het toeziend oog van Philippe De Veyt, gedelegeerd bestuurder van Lecot en voorzitter van Voka West-Vlaanderen, volgde ze heel wat overlegmomenten bij diverse divisies en kreeg ze een blik achter de schermen bij verschillende afdelingen, waar ze ook zelf de handen uit de mouwen stak. Ze eindigde met een bezoek aan de enorme nieuwbouwhal waarin Lecot investeert.

Yngvild Ingels

Vraag het @ Voka

Een prangende vraag? Wij antwoorden binnen de 2 werkdagen!

Stel hier jouw vraag

Artikel uit publicatie