Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • West-Vlaamse ondernemers schudden politiek landschap op

West-Vlaamse ondernemers schudden politiek landschap op

  • 08/09/2023

“Mokerslag voor regeringspartijen”

Ruim 1 op de 5 West-Vlaamse ondernemers weet nog niet op welke partij zij/hij zal stemmen bij de verkiezingen voor het Vlaams en federaal parlement op 9 juni 2024. Dat blijkt uit een bevraging van Voka - Kamer van Koophandel West-Vlaanderen onder zijn leden. Ondanks een daling blijft N-VA bij de bevraagde ondernemers de grootste partij in West- Vlaanderen. Bijna 8 op de 10 West-Vlaamse ondernemers zijn ontevreden over het gevoerde beleid van de huidige federale regering, en bijna de helft is ontgoocheld in het politieke systeem.

De kiesintenties voor het Vlaams Parlement en het federaal parlement kennen dezelfde lijnen. De 3 Vlaamse meerderheidspartijen (N-VA, Open Vld en cd&v) gaan er alledrie op achteruit. 34% van de West-Vlaamse ondernemers geeft aan in 2024 op N-VA te zullen stemmen. Daarmee zou het de grootste partij onder de West-Vlaamse ondernemers blijven, maar het betekent wel een flinke daling tegenover 2019 (44% van de respondenten geeft aan toen op N-VA te hebben gestemd op Vlaams niveau; op federaal niveau geeft 41% dat aan). Open Vld zou de op één na grootste partij onder ondernemers in West-Vlaanderen blijven: 16% van de respondenten zegt op die partij te zullen stemmen. 28% en 30% geven aan in 2019 nog voor Open Vld te hebben gestemd voor respectievelijk het Vlaams Parlement en het federaal parlement. Op Vlaams niveau dalen de stemmen voor cd&v van 8% (2019) naar een kiesintentie van 3% (2024); voor het federaal parlement dalen de christendemocraten van 7% van de stemmen van de bevraagde ondernemers in 2019 naar een kiesintentie van 3% in 2024. Vooruit stijgt van 1% (stemgedrag 2019) naar 2% (kiesintentie 2024). Groen behoudt 1% en PVDA blijft op minder dan 1% steken. Vlaams Belang gaat erop vooruit: 10% van de West-Vlaamse ondernemers zegt in 2024 op Vlaams Belang te zullen stemmen. Als we kijken naar de vorige Vlaamse en federale verkiezingen, geeft respectievelijk slechts 2% en 3% van de West-Vlaamse ondernemers aan voor Vlaams Belang gestemd te hebben.

infographic

Ruim 1 op de 5 van de respondenten geeft aan nog niet te weten op welke partij te stemmen. Daarvan is bijna de helft ontgoocheld in het politieke systeem. Bijna 30% zegt zich door geen enkele partij vertegenwoordigd te voelen. Bijna 8 op de 10 West-Vlaamse respondenten zijn ontevreden over het gevoerde beleid van de federale regering. Het Vlaamse doet het iets beter, maar haalt ook maar net een voldoende.

Stellingen over belangrijke thema’s

In de bevraging kregen de respondenten ook stellingen voorgelegd over belangrijke thema’s. Daarbij geeft 71% van de bevraagde ondernemers aan bereid te zijn nieuwe medewerkers van buiten Europa aan te werven, gezien de nijpende arbeidsmarktkrapte. Zo’n 9 op de 10 respondenten vinden dat we, om de energiebevoorradingszekerheid in ons land veilig te stellen, moeten investeren in de nieuwe generatie kerncentrales (SMR’s), naast installaties voor zonnepanelen en windturbines. En 95% vindt dat de volgende regeringen prioriteit moeten maken van besparingen en het overheidsbeslag in lijn moeten brengen met het Europese gemiddelde.

“Laat deze bevraging een warme oproep zijn aan politici om hun verantwoordelijkheid op te nemen en de komende maanden alsnog beleid te voeren – in plaats van te vervallen in campagne. We rekenen er met z’n allen op dat ze hun plicht vervullen”, besluit Bert Mons, gedelegeerd bestuurder van Voka West-Vlaanderen.

Vraag het @ Voka

Een prangende vraag? Wij antwoorden binnen de 2 werkdagen!

Stel hier jouw vraag

Artikel uit publicatie