Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • Ondernemers & Co: Sanders Accounting & Consulting - Let op: diverse btw-regels bij promotieacties!

Ondernemers & Co: Sanders Accounting & Consulting - Let op: diverse btw-regels bij promotieacties!

  • 08/09/2023

Het gebruik van verkoopbevorderingsprogramma’s zoals geschenken, kortingen en spaarkaarten is voor jou als retailer waarschijnlijk geen onbekend terrein. Dit heeft een positief effect op de beleving van de klant en het stimuleert je klanten om steeds weer bij jou te komen kopen. Maar let op! Elke promotieactie heeft zo z’n typerende btw-kenmerken die zorgen voor een complexe btw-toepassing. Benieuwd hoe je hier het beste mee omgaat? Je leest het hier.

Een brede waaier aan promotieacties

Als retailer kan je jouw klanten heel wat verkoopbevorderingsprogramma’s aanbieden. Denk maar aan het geven van directe kortingen of gratis geschenken. Ook waardebonnen die klanten verkrijgen dankzij het sparen van zegels en spaarpunten zijn een gekende formule. Daarbovenop wordt het voordeel voor de klant nog groter wanneer je de handen in elkaar slaat met andere partijen. Dergelijke acties klinken namelijk vaak als muziek in hun oren.

Complexiteit door unieke btw-kenmerken

Wist je dat elke promotieactie z’n eigen, unieke btw-kenmerken heeft? Het zal je dan ook niet verwonderen dat het correct toepassen van de btw hierdoor dikwijls een ingewikkelde kwestie is.

Zo zullen onmiddellijke prijsverminderingen bij de klassieke procentuele kortingen zorgen voor een onmiddellijke verlaging van de btw-basis en bijgevolg het verschuldigde btw-bedrag. Andere promoacties zoals bijvoorbeeld de eindejaarskortingen zullen leiden tot een latere herziening van de eerder afgetrokken btw.

Bovendien kan je in sommige gevallen inkomsten van derde partijen ontvangen. Dat is het geval bij kortingsbonnen waar de kleinhandelaar de prijs van de verkochte goederen (of toch een deel hiervan) moet ontvangen van een derde partij. Deze derde partij is bijvoorbeeld de fabrikant die het systeem heeft opgezet. In dat geval wordt het nog te ontvangen bedrag vaak geïnd via een factuur en wordt er (onterecht) btw in rekening gebracht bij de fabrikant. Dit om aan te tonen dat dergelijke situaties fiscale gevolgen met zich meebrengen die je niet zomaar uit het oog mag verliezen.

Gratis tickets

Je kan tevens gratis tickets voor sportmanifestaties of films aanbieden bij aankoop van een artikel voor een bepaald bedrag. Gezien het een gezamenlijk aanbod betreft is de btw op de aankoop van de tickets volledig aftrekbaar.

Regeling relatiegeschenken

De relatiegeschenkenregeling waarbij de btw niet volledig aftrekbaar is, is niet van toepassing indien je in het kader van een promoactie jouw klant beloont omdat hij geld bij jou besteedt.

Nauwkeurige btw-analyse is noodzakelijk

Niemand wil tijdens een fiscale controle btw-fouten tegen het lijf lopen. Laat daarom op voorhand een uitgebreide btw-analyse door een btw-specialist uitvoeren. Vergeet daarnaast ook niet om alle financiële- en documentatiestromen tussen alle betrokken partijen te registreren en bewijsstukken van de promoacties bij te houden. Zo kan je anticiperen op eventuele verificaties door de fiscale administratie.

Sanders

 

Vraag het @ Voka

Een prangende vraag? Wij antwoorden binnen de 2 werkdagen!

Stel hier jouw vraag

Artikel uit publicatie