Overslaan en naar de inhoud gaan
  • 08/09/2023

In het jaar 333 voor Christus, zo verhaalt de mythe, werd Alexander de Grote in de stad Gordium geleid naar een knoop die onmogelijk te ontwarren leek. Er was geen begin of eind aan te ontdekken. Het was dan ook nog niemand gelukt om de knoop uit elkaar te halen. Wie het toch zou lukken, zou volgens het orakel de heerser van heel Azië worden. Alexander wikte en woog, en concludeerde dat het orakel niets had gezegd over hoe de knoop moest worden losgemaakt. Kordaat hief hij zijn zwaard en hakte de knoop in tweeën... 

Bert Mons

Ruim 2.300 jaar later zien politici en beleidsmensen zich voor uitdagingen gesteld die zo ingewikkeld en met elkaar verweven zijn dat de knoop maar niet te ontwarren lijkt. De geopolitieke situatie was nooit eerder zo gespannen. Er zijn de hoge energieprijzen en ontsporende inflatie en begroting. En dat alles bovenop de andere acute maatschappelijke vraagstukken rond migratie, het klimaat en de energietransitie; om er maar enkele te noemen. In ons land is er dan ook nog eens onze staatsstructuur met een bijna staatsgeleid Wallonië dat steeds verder van ons, Vlaanderen, wegdrijft. In goede tijden kun je ideologische tegenstellingen een hele tijd onder de mat vegen, maar aan het einde van de rit haalt de economische realiteit de politieke wensdromen altijd in.

Slagvaardigheid is een voorwaarde voor vertrouwen van mensen.

Bert Mons - gedelegeerd bestuurder

Nu de internationale economische omgeving onzekerder wordt, dreigt het eeuwige immobilisme en de tegengestelde kijk op economische hervormingen een steeds grotere handicap te worden.

In Nederland ging de economie al in recessie, bleek medio augustus. Duitsland was zijn buurland daarin ei zo na al voorgegaan. In eigen land daalt het ondernemersvertrouwen al 4 maanden op een rij. In China is het groeimirakel tot stilstand gekomen. De wereldeconomie verliest daardoor een van zijn motoren van de voorbije jaren. Als het daar misloopt, kan dat schokken veroorzaken die zich internationaal laten voelen.

We hebben veel talentvolle en hardwerkende politici en beleidsmakers. Maar opgejut door de oppervlakkige waan van de dag, door de klassieke en sociale media, bengelend aan de touwtjes van de particratie en partijpolitiek, verworden met de tijd ook zij tot moegestreden soldaten die geen knoop meer ontward krijgen. Want zijn de omstandigheden om knopen door te hakken, heldere keuzes te maken en goed te besturen vandaag dan zo fundamenteel anders dan in de tijd van Alexander de Grote? Zijn de omstandigheden om knopen door te hakken, heldere keuzes te maken en goed te besturen voor jou als ondernemer dan dagdagelijks zo fundamenteel anders dan voor politici? Bij het zien van de knoop moet de ondernemer in Alexander in 333 v.C. hebben gedacht: dit heeft hier nu lang genoeg geduurd, laat mij heersen! Zoals jij elke dag zegt: laat mij ondernemen en groeien!

Slagvaardigheid is een voorwaarde voor vertrouwen van mensen. Knopen doorhakken moet een kerncompetentie zijn van goed bestuur net zoals het dat is van ondernemerschap. Toen de energieprijzen stegen, zagen we dat sterke, slagvaardige economieën als Nederland en Duitsland veel beter in staat waren hun industrie tegen zware schokken te beschermen. Hetzelfde dreigt zich voor te doen als we straks in Europa de vergroening van onze industrie zullen stimuleren. In eigen land krijgen regeringen geen enkel dossier nog in een plooi gelegd en is de concurrentiepositie van onze bedrijven er alleen maar op achteruit gegaan. Al te vaak verdrinken we in dit land de economische realiteit in politiek theater en emotionele argumenten. De vooruitzichten voor de komende maanden zijn somber, met zeer weinig lichtpuntjes die ruimte bieden voor economisch optimisme. Ik vraag me af: zijn er nog Alexanders in onze politieke arena die slagvaardig en krachtdadig beslissen in ’s lands belang?

Vraag het @ Voka

Een prangende vraag? Wij antwoorden binnen de 2 werkdagen!

Stel hier jouw vraag

Artikel uit publicatie