Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • Welt helpt ondernemingen werk te maken van inclusief hr-beleid

Welt helpt ondernemingen werk te maken van inclusief hr-beleid

  • 13/01/2023

Inzetten op werkbaar werk, diversiteit en inclusie is almaar meer een must om de krapte op de arbeidsmarkt op te vangen. “Ondernemingen kunnen bij Voka West-Vlaanderen terecht om deel te nemen aan Welt, een hr-traject dat gratis is dankzij de steun van het Europees Sociaal Fonds (ESF)”, verklaren Thomas Dujardin en Sylvie Wybo, adviseurs bij het Voka-team hr, arbeidsmarkt en onderwijs.

Welt helpt ondernemingen werk te maken van inclusief hr-beleid Thomas Dujardin en Sylvie Wybo

Welt omvat 3 grote luiken. “Het eerste is de opmaak van een hr-actieplan op maat van een bedrijf, waarin we inspelen op uitdagingen waar een onderneming tegenaan loopt. We bieden concrete oplossingen aan ter ondersteuning”, vertelt Thomas Dujardin.

In een tweede fase kunnen bedrijven meedoen aan de collectieve trajecten. Die gaan dit jaar van start medio maart. “Het gaat om 4 halve dagen, telkens opgebouwd rond één thema: inclusie als strategische pijler, inclusief rekruteren, job crafting (de aanpassing van het takenpakket aan de specifieke talenten van medewerkers) en inzetten op werkbaar werk (detectie van burn-outsignalen, reïntegratie van mensen die out zijn geweest,…)”, verduidelijkt Sylvie Wybo.

In die collectieve sessies vormen bedrijven een lerend netwerk waarin ze kennis delen en elkaar inspireren. Ze worden georganiseerd in 5 West-Vlaamse regio’s: Brugge, Oostende, de Westhoek, Middenen Zuid-West-Vlaanderen. “We geloven rotsvast in regionale verankering”, gaat Thomas verder. “Per regio is er ruimte voor zaakvoerders, hr-, of teamverantwoordelijken van een vijftiental kmo’s. Vermits 2023 vermoedelijk het laatste jaar van het Welt-traject is, hopen we op een talrijke opkomst.”

Ondernemingen die dat wensen, kunnen na die 2 stappen nog participeren aan een individueel modulair traject, waarin ze extra opleidingen en coaching krijgen. “Ook voor hun individuele hr-vragen, kunnen ze bij ons terecht.”

Sneller vacatures invullen

In 2021 en 2022 samen, namen al zo’n 120 ondernemingen deel aan Welt. “Dat doen ze omdat ze maatschappelijk verantwoord willen ondernemen, door meer in te zetten op werkbaar werk en inclusie als antwoord op de krapte op de arbeidsmarkt. Uit bevragingen blijkt dat die aanpak succesvol is: zo slagen kmo’s er sneller in om bepaalde vacatures in te vullen”, duidt Sylvie Wybo. Het hr-beleid focussen op diversiteit, inclusie en werkbaar werk geldt zeker als een krachtige troef op vlak van ‘employer branding’. “In vergelijking met vroeger kiezen jongeren hun potentiële werkgevers tegenwoordig op basis van andere waarden. Maatschappelijk verantwoord ondernemen is daar zeker één van”, besluit Thomas Dujardin. (BVC - Foto Kurt)

Meer info over het welt-traject kan je hier vinden. 

welt     ESF

Contactpersonen

Thomas Dujardin

adviseur HR & Arbeidsmarkt

Sylvie Wybo

Adviseur HR & Arbeidsmarkt

Vraag het @ Voka

Een prangende vraag? Wij antwoorden binnen de 2 werkdagen!

Stel hier jouw vraag

Artikel uit publicatie