Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • Vlaams minister Peeters lanceert studie doortrekking R8

Vlaams minister Peeters lanceert studie doortrekking R8

  • 13/01/2023

“Eindelijk schot in de zaak”

Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters maakte in december bekend dat de studie van de doortrekking van de R8 in Kuurne op het investeringsplan van 2023 staat. “Het Agentschap Wegen en Verkeer zal in de loop van 2023 een studie opstarten over de doortrekking van de R8 op de grens van Kuurne met Kortrijk. Een belangrijk dossier om de verkeersveiligheid in de regio te verhogen. De studie voorziet in de opmaak van een startnota, projectnota en project-MER”, duidt minister Peeters.

Vlaams minister Peeters lanceert studie doortrekking R8

In de studie wordt er onderzocht wat de opties zijn voor het doortrekken van de R8. De lengte van het traject is 1,7 kilometer lang tussen de kruispunten van de Ringlaan met de Heirweg en de Ringlaan met de Kuurnsesteenweg/Kortrijksestraat.

Positieve reacties

“Er wordt onder meer onderzocht welke wegen niet meer rechtstreeks moeten aantakken op de R8. Bedoeling is om het doorgaande en lokale verkeer van elkaar te scheiden en zo de doorstroming op de R8 en de verkeersveiligheid op de parallelwegen te verhogen. We onderzoeken dan ook meteen hoe die parallelwegen ingericht kunnen worden naargelang hun lokale functie. Dat betekent dat er gekeken wordt richting actieve weggebruikers, hoe zij een comfortabele en veilige plaats krijgen op deze wegen”, zegt minister Peeters. Aangezien een vlotte mobiliteit voor bedrijven cruciaal is, is Voka West-Vlaanderen blij met de nieuwe evolutie. “De goede bereikbaarheid van Kortrijk en omgeving staat reeds jaren onder druk. Doordat de ring rond Kortrijk nooit volledig is afgewerkt , bestaat er tussen de complexen Kortrijk-Oost en Hoog Kortrijk een missing link. Het verkeer verloopt tussen beide punten via een weefstrook op de E17, tevens ook de ontsluiting van de R8 op de E17. Dat belemmert toekomstige ruimtelijke ontwikkelingen en weegt op de leefbaarheid en bereikbaarheid van de omgeving. We zijn blij dat er schot in de zaak komt”, zegt gedelegeerd bestuurder Bert Mons.

Doordat de ring rond Kortrijk nooit volledig is afgewerkt , bestaat er tussen de complexen Kortrijk-Oost en Hoog Kortrijk een missing link.

Bert Mons

Françis Benoit, burgemeester van Kuurne, reageert tevreden: “Voor onze gemeente maar ook regio is deze doorsteek heel belangrijk. Ik ben ervan overtuigd dat die niet alleen de verkeersveiligheid ten goede komt, maar ook een betere branding voor het commerciële hart aan de R8 en een betere ontsluiting voor het bedrijvenpark.” Ruth Vandenberghe, burgemeester van Kortrijk, zegt: “Ook in Kortrijk zijn we heel tevreden dat een minister eindelijk de zwarte kruispunten in onze regio aanpakt. De doortrekking van de R8 moet levensgevaarlijke situaties voorkomen.”

De opdrachtdocumenten voor de studie worden momenteel opgemaakt. Het bestek voor de studie wordt in het voorjaar van 2023 in de markt geplaatst, waarna er zo snel mogelijk een kandidaat geselecteerd zal worden om de studie uit te voeren. De uitvoeringstermijn van de studie wordt geraamd op 3 jaar.

Vraag het @ Voka

Een prangende vraag? Wij antwoorden binnen de 2 werkdagen!

Stel hier jouw vraag

Artikel uit publicatie