Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • Minister-president Jambon en minister Peeters op werkbezoek in Zeebrugge

Minister-president Jambon en minister Peeters op werkbezoek in Zeebrugge

  • 08/04/2022

Op uitnodiging van Apzi-Voka West-Vlaanderen brachten Vlaams minister-president Jan Jambon en Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters op 25 maart een werkbezoek aan de haven van Zeebrugge. De ministers werden er ontvangen in de ABC-toren door de vereniging van de Zeebrugse havenbedrijven Apzi- Voka West-Vlaanderen. Na een korte toespraak van de ministers tijdens de Apzi-Voka Port Lunch volgde een bijeenkomst met Apzi-Voka en het havenbestuur van Zeebrugge om belangrijke havendossiers te bespreken. 

Minister-president Jambon en minister Peeters op werkbezoek in Zeebrugge Marc Adriansens, Jan Jambon, Dirk De fauw, Lydia Peeters, Tom Hautekiet en Ludo Lievens.

Het belangrijkste agendapunt op de gesprekstafel van de politieke ontmoeting was de hoogdringendheid van de nieuwe zeesluis. De 2 ministers brachten een stand van zaken over het project en gingen daarna in dialoog met de vertegenwoordigers van Apzi-Voka en het Zeebrugse havenbestuur. Apzi-Voka wil dat uiterlijk in 2024 – binnen de huidige legislatuur dus – nog een definitief projectbesluit voor de realisatie van de nieuwe sluis genomen wordt. Om het belang van de nieuwe zeesluis voor Zeebrugge te onderstrepen, woonden de CEO’s van de internationale hoofdkwartieren van de havenbedrijven International Car Operators en Wallenius Wilhelmsen Solutions de vergadering digitaal bij om het verhaal te ondersteunen richting politiek.

Ook de binnenvaartontsluiting van Zeebrugge en estuaire vaart stonden op de agenda. Apzi-Voka blijft hier benadrukken dat estuaire vaart alleen niet voldoende is om Zeebrugge te ontsluiten via het water, maar dat ook de ontwikkeling van de binnenvaart een absolute must is.

Politieke ambities

Tijdens de Port Lunch brachten de 2 ministers hun boodschap ook rechtstreeks aan de Zeebrugse havengemeenschap. Voor deze speciale editie in aanwezigheid van de Vlaamse ministers luisterden bijna 100 aanwezigen naar de politieke ambities voor de haven van Zeebrugge. Minister-president Jan Jambon sprak over het economische belang van de Vlaamse havens en stond stil bij wat de havenfusie zal betekenen voor Vlaanderen en Zeebrugge. Minister Peeters zoomde binnen haar domein van Mobiliteit en Openbare Werken meer in op de concrete uitvoering van het project nieuwe zeesluis in Zeebrugge. Laatste gastspreker burgemeester Dirk De fauw bekeek deze havendossiers meer op lokaal niveau en ging dieper in op de impact ervan voor Zeebrugge, zowel voor de bedrijven als voor de omwonenden.

Vraag het @ Voka

Een prangende vraag? Wij antwoorden binnen de 2 werkdagen!

Stel hier jouw vraag

Artikel uit publicatie