Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • De Expert: “Omring je met specialisten bij bouwen en verbouwen”

De Expert: “Omring je met specialisten bij bouwen en verbouwen”

  • 30/03/2022

Geert Perneel – commercieel directeur Altez Group

Een bouw- of renovatieproject in goede banen leiden, terwijl je nog eens de operationele processen van je bedrijf tot in de puntjes moet controleren? Onbegonnen werk, zo weten bouwheren die het in het verleden al hebben geprobeerd. De samenstelling van een goed bouwteam helpt al veel. Geert Perneel van Altez overloopt enkele cruciale aandachtspunten. 

Geert Perneel De Expert: “Omring je met specialisten bij bouwen en verbouwen”

1. Breng de juiste partners samen in een bouwteam

“Stel: je werkt met een architect, een industriebouwer, interieurinrichters, aannemers voor de technische inrichtingen en je moet met al die partijen afzonderlijk rond de tafel om de voortgang van je project te bespreken. Dat vreet massa’s energie en vergroot de kans op miscommunicatie en dubbel werk, omdat iedereen op zijn eilandje zit te werken. Door al die mensen te verenigen in een krachtig team dat regelmatig samen zit en alles zorgvuldig op elkaar afstemt, kom je al heel ver. Dan is de kans op een soepel lopende voorbereiding én dito bouwwerkzaamheden, veel groter.”

2. Geef de leiding van je bouwteam uit handen

“Wat je zelf doet, doe je beter: die leuze kennen we allemaal. Ze klopt doorgaans ook, toch als het gaat over je eigen corebusiness. Een bouwproces leiden is evenwel andere koek. Wie daar niet goed in thuis is, verdrinkt vaak in alles wat op hem of haar afkomt. Daarom is het verstandig het bouwteam te laten leiden door één van de leden van het bouwteam die ervaren is in dat soort werk. Zo wordt die persoon de spreekbuis van het bouwteam en kan de communicatie met de bouwheer veel meer gestroomlijnd verlopen.”

3. Bouw op een ‘brownfield’

“Circulair is het nieuwe ‘modern’. Door de schaarste aan vrije gronden, is het verstandig te bekijken welke mogelijkheden zich aandienen op sites die al in gebruik zijn, of waar je panden vindt die de tand des tijds niet hebben doorstaan. Dat biedt mooie kansen op reconversie van sites met een boeiend historisch verhaal. Idealiter kan je werken met gerecupereerde materialen, die opnieuw hun nut bewijzen in een eigentijdse toepassing. Uiteraard is het wel belangrijk ervoor te zorgen dat de nieuwe realisatie integraal beantwoordt aan de normen op vlak van energieprestaties.”

4. Groene identiteit trekt jong talent aan

“Duurzaamheid is een term die vandaag prioritair is voor elke zichzelf respecterende onderneming. Op papier is dat zeker zo, maar de kunst bestaat erin dat te vertalen naar een bedrijfspand met een groene identiteit. Wie er bovendien in slaagt om dat ecologische karakter te combineren met een mooie esthetiek, heeft een extra streepje voor bij de jongere generaties. Die vinden het heel belangrijk zich te kunnen identificeren met een bedrijf dat mee is met zijn tijd. Hoe aantrekkelijker en milieuvriendelijker je gebouw is, hoe groter de kans op een grotere instroom voor openstaande vacatures. Niet onbelangrijk in een tijd waarin menselijk kapitaal belangrijker dan ooit is.”

www.altez.eu

Vraag het @ Voka

Een prangende vraag? Wij antwoorden binnen de 2 werkdagen!

Stel hier jouw vraag