Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • De Expert: "3 tips om je (ver)bouwplannen concreet te maken"

De Expert: "3 tips om je (ver)bouwplannen concreet te maken"

  • 08/04/2022

Geert Perneel - commercieel directeur Altez Group

Een onderneming gedijt het best in een pand dat gebouwd en uitgerust is om alle processen zo optimaal mogelijk te laten verlopen. Als dat niet langer het geval is, is een renovatie of een investering in een nieuwbouw, een goed plan. Gezien de huidige tendensen op de bouwmarkt, nemen we samen met Geert Perneel een aantal zaken onder de loep die helpen om je (ver)bouwplannen concreet te maken. 

Geert Perneel - Altez Group

1. Wees voorbereid op prijsstijgingen

“Nadat er in 2021 al een stijging van bouwmaterialen te noteren viel, zet die trend zich dit jaar gewoon door. Dat zal een gigantische impact op de bouwmarkt hebben. Die stijgingen zijn het gevolg van de eveneens exponentieel gegroeide energieprijzen en van de oorlog in Oekraïne. Dat conflict heeft op zich ook een wedstrijd ontketend om aan bouwmaterialen te geraken. Zo is de prijs van de staalprofielen bijvoorbeeld met liefst 50% omhoog gegaan op een paar weken tijd. Bovendien wordt er volop gespeculeerd, wat nog een extra impact heeft op de prijzen. De aannemer kan niet alleen de hogere kosten voor zijn rekening nemen, de eindklant zal dit in het budgetvoorstel merken.”

2. Stel je project niet uit

“De tijd dat je als aannemer bij het begin van een project een stabiele prijs aan de klant kon garanderen, is voorlopig voorbij. Door de immense bokkensprongen in de tarieven voor bouwmaterialen, kunnen bouwpartners niet anders dan in contracten te werken met dagprijzen. Dat maakt het voor een onderneming die investeert in een bouwproject, een stuk moeilijker om de daadwerkelijke kostprijs van de realisatie vooraf gedetailleerd te kennen. Je kan je plannen dan wel op de langere baan schuiven, dat geeft geen enkele garantie dat je op termijn weer voordeligere voorwaarden zal kunnen onderhandelen. Overweeg daarom goed wat je nodig hebt en voeg een budget van 15% extra toe aan het vooropgestelde bedrag. De prijzen zullen niet blijven door het plafond schieten, maar helemaal naar de vroegere tarieven evolueren zit er ook niet in.”

3. Ga voluit voor een groene aanpak

“Ondernemingen die de voorbije jaren hebben geïnvesteerd in zonne-energie, warmtepompen, geothermie of andere klimaatvriendelijke technieken, hebben de juiste keuzes gemaakt. Gezien ook de energieprijzen enorme hoogtes bereiken, is het meer dan ooit aangeraden om gebouwen zo klimaatneutraal mogelijk te maken en de onafhankelijkheid van fossiele brandstoffen te maximaliseren. Driedubbele beglazing, dikkere isolatie, recuperatie van bouwmaterialen, … Het zijn stuk voor stuk verstandige opties om een gebouw te creëren dat klaar is voor de toekomst.”

www.altez.eu

Lees hier waarom een bouwteam zo belangrijk is.

Vraag het @ Voka

Een prangende vraag? Wij antwoorden binnen de 2 werkdagen!

Stel hier jouw vraag

Artikel uit publicatie