Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • Standpunt: Bert Mons - gedelegeerd bestuurder

Standpunt: Bert Mons - gedelegeerd bestuurder

  • 11/03/2022

#StopTheWar

Wie dacht dat we post corona eindelijk in rustiger vaarwater gingen komen, is eraan voor de moeite. Als je dit leest, gaat het conflict in Oekraïne naar aanleiding van de Russische inval zijn derde week in en zaten Russische en Oekraïense onderhandelaars al enkele keren rond de tafel, echter zonder veel hoop op een doorbraak… 

Bert Mons - gedelegeerd bestuurder Voka West-Vlaanderen

De VS, de Europese Unie en hun bondgenoten reageerden relatief snel, en vooral ook eensgezind op zoveel ongeziene agressiviteit. De ondertussen strak aangehaalde financiële en economische strop rond het land van Vladimir Poetin maakt het tot internationale paria. Maar de strafmaatregelen van het Westen bewegen de Russische leider niet tot een staking van de vijandigheden in zijn buurland. De troepen schroeven hun activiteiten op het terrein zelfs op.

Maar was dit geen ‘accident waiting to happen’? Na de Russische inval van 2014 is het conflict tussen Rusland en Oekraïne nooit gestopt. Hebben we als internationale gemeenschap wel voldoende gedaan om het niet zover te laten komen… Hoe dan ook zijn de flagrante schendingen van het internationaal recht en het starten van een totale oorlog op Europese bodem onaanvaardbaar.

De cruciale vraag is inmiddels waar de Russische leider minimaal op uit is om bij zijn achterban een overwinning te kunnen claimen en de bladzijde zonder te veel gezichtsverlies om te slaan. Houdt hij vast aan een regimewissel? Volstaat het voor hem om terug te plooien op enkele gebieden in het oosten van Oekraïne? Eist hij dat Oekraïne een neutraal statuut krijgt, geen NAVO-EU-lidmaatschap,…?

In diezelfde voorbije 3 weken is het Europese beleid ondersteboven gehaald en de koers van de Unie fundamenteel veranderd. Naïviteit, gebrek aan daadkracht en trage besluitvorming zijn vervangen door hard power en ongeziene sancties. Zowat alle denkbare taboes zijn gesneuveld. Een historisch moment was vooral de bocht van de Duitse bondskanselier Olaf Scholz die een stevig Europees leiderschap, in tandem met de Franse president Emmanuel Macron, mogelijk maakt. Maar als we als Europese Unie willen meetellen in de wereldpolitiek zullen we eerst militaire macht moeten ontwikkelen en dus inzetten op aanzienlijke investeringen in wapens en defensie.

En er is meer. En dat bleek uit de speech van de Franse president. Want bovenop die “puissance de paix” die een Europese defensie inhoudt, sprak hij ook over een “puissance économique” en een “puissance énergétique”. “We moeten bereid zijn om de prijs van de vrede, van de vrijheid en van de democratie te betalen. We moeten massaal investeren om minder afhankelijk te zijn van andere continenten… Met andere woorden: we moeten weer een onafhankelijke wereldmacht worden.”

Als het stof van zoveel oprechte en terechte emoties is gaan liggen, zullen vooral daden moeten volgen.

Bert Mons - Gedelegeerd bestuurder

Niemand heeft een glazen bol, maar we mogen ons in de komende weken en maanden aan geopolitieke aardverschuivingen verwachten. Vladimir Poetin zorgt er met zijn onvergeeflijke acties voor dat de ‘hersendood’ gewaande NAVO en de bureaucratische Europese Unie nooit eerder zo springlevend zijn geweest. De eenheid en de solidariteit in het Westen waren nooit eerder zo groot. Maar als het stof van zoveel oprechte en terechte emoties is gaan liggen, zullen vooral daden moeten volgen.

Ondertussen houden we als Voka West- Vlaanderen de vinger aan de pols en kan je met al jouw vragen omtrent de impact van de sancties bij ons terecht. In een handige FAQ die je terugvindt op onze website bundelen we alle sancties die van kracht zijn en de meest recente informatie.

Onze gedachten gaan naar het Oekraïense én Russische volk. Laat ons hopen dat het bloedvergieten snel ophoudt.

#StopTheWar

Vraag het @ Voka

Een prangende vraag? Wij antwoorden binnen de 2 werkdagen!

Stel hier jouw vraag

Artikel uit publicatie