Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • Dit was Voka Trend Tour Dubai en Abu Dhabi - 2022

Dit was Voka Trend Tour Dubai en Abu Dhabi - 2022

  • 11/03/2022

Van 18 tot en met 24 februari - 2 jaar later dan gepland - trok een 36-koppige delegatie van Voka West-Vlaanderen en Voka Vlaams-Brabant naar de Verenigde Arabische Emiraten voor een Voka Trend Tour. Die stond in het teken van de wereldtentoonstelling. De drie kernthema’s van EXPO 2020, Mobility, Opportunity en Sustainability, vormden meteen ook de rode draad doorheen de rest van het programma. 

Voka Trend Tour 2022

1. Aftrap met thema 'Opportunity'

Met Katleen Penel (The Glory of Excellence) en Nancy Steenbakkers (UltraZonic) kon de delegatie meteen kennismaken met twee Belgische succesverhalen in Dubai. Met haar hospitality-concept The Glory Excellence helpt Penel diverse topchefs vanuit Dubai om hun internationale bekendheid te vergroten. Steenbakkers is experte in ultrasoon reinigen: samen met ziekenhuizen zoekt ze naar oplossingen om het reinigings- en sterilisatieproces te optimaliseren. Beide dames vertelden hoe ze hun eerste (moeizame) stappen gezet hebben in het zakenleven van Dubai en hoe het gezegde 'het is niet al goud wat blinkt' heel toepasselijk is in de Emiraten. Ook de zeer rigide manier van zakendoen en het soms autoritaire optreden van de overheid ter plekke wekte verbazing bij de Belgische delegatie. De verhelderende brunchsessie werd afgesloten door Fernand Rutten (Deloitte), die de groep onderdompelde in de fiscale en douanetechnische kant van het zakendoen in het Midden-Oosten. De vele vragen maakten duidelijk dat er vanuit de groep grote interesse was en is om van start te gaan in de regio. To be continued…

2. Next up: thema 'Sustainability'

Tijdens het bezoek aan het gigantische complex (er lopen meer dan 10.000 kamelen rond!) van het kamelenmelkproducerende en -verwerkende bedrijf Camelicious werd er verteld over de voedzame werking van het product. Kamelenmelk is van nature probiotisch en bevordert de groei van gezonde bacteriën in de darmen. De melk leunt bovendien dicht aan bij natuurlijke moedermelk. De CEO van Camelicious liet overigens vallen dat er exportplannen richting Europa zijn voor de ijsjes op basis van de kamelenmelk. De dag werd afgesloten in Al Barari, de meest vooraanstaande, luxueuze en duurzame groene residentiële gemeenschap van de Emiraten en het geesteskind van de internationaal bekroonde landschapsarchitecte Kamelia Zaal. De groep kreeg er een rondleiding en meer info over het concept achter Al Barari.

3. Nog succesverhalen

In het imposante kader van de Bulgari Yacht Club deelde Leen Vandaele (Squisito) het indrukwekkende verhaal over haar design interieur- en decoratiebedrijf Squisito: van de eerste stappen in Saoedi-Arabië over zakelijke avonturen in Iran tot haar einddoel in Dubai. Haar verhaal getuigde van zakelijk inzicht, mensenkennis en bovenal veel doorzettingsvermogen en maakte indruk op de delegatie. In de namiddag werd de groep op sleeptouw genomen langs alle grote bouwprojecten van Dubai in een ‘Innovation Construction Tour’. De deelnemers kwamen meer te weten over de visie van Dubai op ruimtelijke ordening, bouwvoorschriften en innovatieve bouwmethodes. Daarnaast konden ze enkele grote projecten van dichtbij bewonderen, zoals de Burj-Al Arab, Museum of The Future, Emirates Towers en het eerste 3D-geprinte kantoor ter wereld. Voor het diner in de Burj Khalifa gidste kunstenaar Arne Quinze de groep langs zijn zes sculpturen, die hij sinds kort tentoonstelt op de Foundry Boulevard in Downtown Dubai. Tijdens zijn uiteenzetting werd meteen duidelijk dat ook een creatieve geest als Quinze heel wat ondernemer- en leiderschap (hij leidt een 30-koppig team) aan de dag moet leggen om alles te bolwerken.

4. EXPO 2020

De derde dag stond volledig in het teken van EXPO 2020. Na een verwelkoming op het Belgisch paviljoen door directeur Myriam Cops kon de delegatie een blik achter de schermen werpen bij de indrukwekkende paviljoenen van Saoedi-Arabië, Kazachstan en containerterminal DP World. Bij dat laatste ging veel aandacht naar Boxbay: dat is een gigantisch automatisch ‘material handling systeem’ voor containers en is sinds eind vorig jaar in gebruik. Het systeem zal een grote impact hebben op de havens van de toekomst. De rest van de dag kon de groep zelf de imposante wereldtentoonstelling ontdekken, met als architecturale uitschieters Italië, Verenigde Arabische Emiraten, Zweden en Japan. EXPO2020 werd voor ons afgesloten op de rooftop bar van het Belgisch paviljoen, waar ettelijke Belgische lekkernijen geproefd konden worden.

5. Op naar Abu Dhabi

Van EXPO2020 ging de delegatie rechtstreeks naar Abu Dhabi, waar er op dag 4 even gas teruggenomen (of bijgegeven) kon worden met de racefiets op het Formule 1-circuit van Yas Marina. Daarnaast bracht de groep een bezoek aan de indrukwekkende Sheikh Zayed Moskee en het recentelijk geopende Louvre-museum. Als afsluiter vertelde Raymond Hiel (Yas Cycles) zijn ondernemersverhaal als importeur en verdeler van racefietsen. Ook in de Emiraten boomde de fietsbusiness volop in coronatijden, wat Hiel een stapje dichter brengt bij zijn einddoel: hij wilt de snelst groeiende fietsgemeenschap in de Emiraten opbouwen.

6. Afsluiter in Masdar City in de woestijn

De vijfde en laatste dag volbracht de groep opnieuw in Dubai, waar er uitgekeken werd naar een bezoek aan Masdar City: een 'greenprint' voor duurzame stedelijke ontwikkeling. In 2008 deed Masdar City de belofte om een van de meest duurzame steden ter wereld te ontwikkelen. Masdar City zou een pionier worden op het vlak van duurzaamheid en zou aan de wieg staan van de innovaties die een groener en duurzamer stadsleven zouden teweegbrengen. Het vooraf vertelde verhaal strookt echter allerminst met de dystopische indruk die de stad in werkelijkheid achterlaat. Slechts een klein deel van het bouwproject is ondertussen gerealiseerd; verder beweegt het project momenteel niet. Reden? Onderfinanciering. Ook dat kan dus blijkbaar in de Emiraten. Vanuit Masdar City reed de delegatie letterlijk en figuurlijk de duinen in om de intense trip af te sluiten in de Al Khayma-woestijn. Treffend, want zo zag de groep dat er - zowel op vlak van business als op vlak van omgeving - twee kanten zijn aan de Emiraten.

Deelnemers aan het woord

"Deze Voka Trend Tour maakte duidelijk dat er veel investeringsopportunititeiten zijn dankzij de langetermijnvisie van de plaatselijke overheid. Wie kennis aanbrengt, is zeker welkom. Ik heb echter ook begrepen dat je als ondernemer de steun nodig hebt van enkele plaatselijke oligarchen en dat de economie reeds tekenen vertoont van een bubbel (leegstand, vertraging, financieringsproblemen, …). Zeer verhelderend!"

- Guy Slagmulder (Alertis)

"Het was een korte, intense en interessante trip in een aantrekkelijke economische zone, waar snel veel geld te verdienen valt, maar waar de context snel kan veranderen door de snelle beslissingen van de sjeik. Snelle groei is mogelijk en financieel aantrekkelijk, maar er zijn veel aandachtspunten om een duurzame langdurige zakenrelatie op te bouwen, mede door de onzekere context rondom beslissingen en leidinggeven. Het is ook duur en en bevat veel risico’s wegens de wijzigende fiscale omstandigheden."

- Bob Cornelis (Ready For Solutions)

"Ik bevestig: niemand in Dubai begrijpt hoe het mogelijk is dat men in België geld krijgt en er niet voor hoeft te werken… Dromen, denken, durven, doen en doorzetten: in dit deel van de wereld gebeurt het veel sneller dan waar dan ook. De eis tot orde en discipline vanuit de overheid blijkt de innovatie en groei niet tegen te houden. De slogan van EXPO 2020 'connecting minds' werd overal consequent digitaal toegepast."

- Jean-Pierre Saelen (NV Belfimmo)

Vraag het @ Voka

Een prangende vraag? Wij antwoorden binnen de 2 werkdagen!

Stel hier jouw vraag

Artikel uit publicatie