Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • De Expert: “Continuïteit garanderen door keuringen en service”

De Expert: “Continuïteit garanderen door keuringen en service”

  • 11/03/2022

Ursula Debal – serviceverantwoordelijke Goddeeris

Een performant HVAC-systeem, een professionele sprinklerinstallatie: het zijn randvoorwaarden die cruciaal zijn voor een optimale productieflow en werkcomfort. Het is dan ook belangrijk met de juiste partners te werken opdat je voor dergelijke oplossingen op beide oren kan slapen. Ursula Debal van specialist Goddeeris zet je met onderstaande tips alvast op de goede weg. 

Ursula Debal – serviceverantwoordelijke Goddeeris

1. Luister naar je installatie

“Specifieke (fout)meldingen komen niet zomaar op je HVAC- of sprinklersysteem. Ga er niet zomaar van uit dat het maar een technische storing is, maar check daadwerkelijk wat er effectief aan de hand is. Wees daar vooral niet nonchalant in en zorg ervoor dat je beroep kunt doen op een servicepartner die 24/7 bereikbaar en paraat is.”

2. Kies voor een erkend installateur

“Professionele HVAC-partners zijn erkend door Cerga, terwijl specialisten in sprinklers BOSEC-gecertificeerd zijn. In de HVAC-markt moet elke onderhoudstechnicus zelf een G1- of G2-certificaat hebben, terwijl sprinklerspecialisten op 2 BOSEC-experts moeten kunnen terugvallen. Ga je in zee met een bedrijf dat die erkenningen niet heeft, is het mogelijk dat de verzekering niet tussenkomt. Om hun certificaten te behouden, moeten zowel HVAC- als sprinklerinstallateurs regelmatig opnieuw audits ondergaan. Je erkend installateur laat op zijn beurt je systeem keuren door een erkend keuringsorganisme.”

3. Doe geen toegevingen op service

“Als een HVAC- of sprinklersysteem tegenpruttelt, is het essentieel dat zowel de service als de opvolging professioneel gebeurt. De kans bestaat dat, nadat de servicepartner is tussengekomen, een probleem nog niet helemaal opgelost is en er nog extra interventies moeten gebeuren. Vaak geeft de installateur na de uitvoering van een bepaalde interventie tips of opmerkingen over zaken die prioritair moeten worden aangepakt. Ga daar effectief mee aan de slag, zodat je zo snel mogelijk weer over een optimaal functionerende installatie beschikt.”

4. Voorzie extra inspecties en onderhoud

“Om zo preventief mogelijk te werken, voorzie je best ook een budget voor extra inspecties en onderhoud om onaangename verrassingen te vermijden. Een natte sprinklerinstallatie moet sowieso om de 25 jaar een grondige check-up ondergaan, bij een droge installatie is dat om de 15 jaar. De hogere frequentie bij droge sprinklers is te verklaren door de grotere gevoeligheid van de leidingen voor corrosie. Een dieselmotor dient om de zes jaar een groot onderhoud te ondergaan om slijtgevoelige onderdelen preventief te vervangen, zodat de installatie op elk moment performant blijft. Tijdens de vijfjarige watertankinspectie (ook wel B-inspectie of ‘natte’ inspectie genoemd) met een duikrobot (ROV) zien we de algemene staat van de watertank na.”

https://goddeeris.be/

Vraag het @ Voka

Een prangende vraag? Wij antwoorden binnen de 2 werkdagen!

Stel hier jouw vraag

Artikel uit publicatie