Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • De Expert: "Een duidelijke security policy voor jouw IT-infrastructuur is cruciaal"

De Expert: "Een duidelijke security policy voor jouw IT-infrastructuur is cruciaal"

  • 25/02/2022

Piet Detailleur - Managing Director Alfa Solutions

Je gaat het inbrekers toch niet al te gemakkelijk maken? Natuurlijk niet! Waarom doen we het dan niet voor onze IT-infrastructuur? Een duidelijke security policy voor jouw IT-infrastructuur is daarvoor cruciaal. Maar hoe begin je daar nu aan? 

De Expert: "Een duidelijke security policy voor jouw IT-infrastructuur is cruciaal" Piet Detailleur Alfa Solutions

1. Laag na laag na laag

“IT security is een zaak van laag na laag na laag. Een firewall is goed, maar een firewall gecombineerd met MFA (Multi- Factor Authenticatie) is nog beter. Inloggen via MFA is een methode om de authenticiteit van een gebruiker te verifiëren op meer dan één manier of plaats. Zet daarbovenop een kwaliteitsvolle endpoint protection (antivirus). Dat houdt in dat de apparaten van eindgebruikers zoals smartphones, tablets, laptops, desktops en servers – alles dat kan dienen als toegangspunt tot je netwerk dus – voldoende beveiligd worden. Met die verschillende lagen ben je al een stap dichter bij een zo goed mogelijke bescherming.”

2. De gaatjes dichten

“Maar al die lagen zijn nog niet voldoende. Een goed onderhoud van alle IT-infrastructuur, de updates verzorgen, de laatste firmware installeren,… zijn ook essentiële stappen. Want je weet ongetwijfeld al dat technologie constant in evolutie is, waardoor er regelmatig updates, patches en andere opruimwerkjes uitgevoerd moeten worden. Kortom: alle gaatjes dichten, dat is ook een onderdeel van een goed securitybeleid.”

3. Data consistent opslaan

“En wat als er ondanks alle voorzieningen toch snoodaards je netwerk binnengedrongen zijn? Heb je dan een back-up van je gegevens? Zijn de gegevens beveiligd? Hoeveel kopieën heb je daarvan? En kan je ze gemakkelijk terughalen? Bedrijfsdata zijn het kostbaarste bezit van je onderneming. Zorg er dan ook voor dat je regelmatig een back-up neemt van al je data. De 3-2-1-regel is daarbij een goede leidraad. Die houdt in dat je 3 kopieën maakt van je data, die kopieën op minstens 2 verschillende media bewaart en ervoor zorgt dat 1 kopie zich op een andere locatie bevindt.”

4. Alfa Security Essentials

“Allemaal nuttige zaken, maar hoe begin je daaraan? En nog beter: hoe hou je het vol? Bij Alfa Solutions hebben we alle belangrijke factoren in een handig, overzichtelijk systeem gegoten: de Alfa Security Essentials. De klant krijgt per kwartaal een scorecard. Daarop zijn niet alleen zijn of haar scores te zien, maar ook de werkpunten en aanbevelingen. Want vergeet niet: er zijn mensen die geld verdienen met het stelen van gegevens en het lamleggen van infrastructuur. Zij evolueren aan een razendsnel tempo. In die snel veranderende IT-wereld moeten ook jouw acties dynamisch blijven!”

Ontdek de 10 security essentials en bereken je score via deze link.

Vraag het @ Voka

Een prangende vraag? Wij antwoorden binnen de 2 werkdagen!

Stel hier jouw vraag

Artikel uit publicatie