Skip to main content
Map
  • Nieuws
  • Vintecc helpt automatisatie te stroomlijnen

Vintecc helpt automatisatie te stroomlijnen

  • 11/02/2022

“Kennisdeling is belangrijk”

Het Roeselaarse technologiebedrijf Vintecc ontwikkelt embedded machinesoftware met focus op industrie 4.0 om de automatisatie bij bedrijven te stroomlijnen. De cocreatietrajecten van POM West- Vlaanderen waren voor Vintecc de ideale voedingsbodem om nieuwe kennis op te doen en onderling met andere bedrijven uit te wisselen.

Vintecc helpt automatisatie te stroomlijnen

Vintecc richt zicht tot de sector van machinebouwers met een duidelijke focus op het softwareluik. Naast het hoofdkantoor in Roeselare is er ook een tweede vestiging in Leuven. Vintecc heeft ook internationale ambities en zette al de eerste stappen op de Nederlandse markt. De scale-up werd opgericht in 2015 en bouwde ondertussen een ronkende klantenportfolio op met namen zoals CNH, Picanol, Daikin en vele anderen. “De meeste machinebouwers beschikken over veel kennis van de huidige markt en de noden die bedrijven nu hebben. Maar de digitale wereld evolueert snel en ze missen soms de link naar nieuwe technologieën”, vertelt business development manager Mathijs Degryse. “Wij denken vooruit en helpen die bedrijven om hun automatiseringsprocessen te versnellen via softwareontwikkeling en implementatie van technologieën zoals industrial IoT, digital twins of simulaties en artificiële intelligentie.” Vintecc ontwikkelt op vraag van bedrijven specifieke softwareoplossingen op maat. Maar de onderneming beschikt ook over zelfontwikkelde software. “Met deze boosters of accelerators helpen we bedrijven om de drempel te verlagen om te innoveren. Zo ontwierpen we onze eigen data-infrastructuur Capture. We integreerden AI en andere features in dit dataframework, zodat het verder gaat dan loutere dataverzameling of -analyse. De infrastructuur is heel flexibel en bestaat uit gerichte bouwblokken zodat de klant inhoudelijk zelf veel keuzes kan maken. Zo kunnen we data visualiseren op een standaardplatform of op zijn eigen platform.”

Vintecc ontwikkelde ook een simulatieframework dat een antwoord biedt op de snellere technologie en de toename van de machinecomplexiteit. “Er zijn heel wat voordelen om een apparaat of proces eerst in een virtuele context te ontwikkelen voor de fysieke realisatie. Maar deze digital twins of virtuele inbedrijfstelling zijn voor bedrijven een zware investering in software, platformen én personeel dat ermee aan de slag kan gaan. Daarom bieden wij Digital Twins as a service aan”, aldus Degryse. “Daarnaast bieden we webgebaseerde HMI-software met back- en front-end aan om automatiseringsprojecten eenvoudig met webtechologie te visualiseren.”

Cocreatietraject edge computing

Voor een technologiebedrijf zoals Vintecc is het belangrijk om altijd on the cutting edge of technology te zijn. “Dankzij de cocreatietrajecten van POM West-Vlaanderen konden wij samen met eindklanten, andere dienstverleners en technologie-experten nieuwe innovatieve oplossingen definiëren”, vertelt Degryse. “Zo bekeken we onder andere hoe we met slimme sensoren en edge computing ook oudere machines konden integreren in een industrie 4.0-fabriek. Deze oplossing werd gevalideerd op een spuitgietmachine en geeft bedrijven de mogelijkheid om op een eenvoudige en robuuste wijze hun machinepark te digitaliseren en machinefalen te ondervangen. Een cocreatietraject is een laagdrempelige manier om testen of ideeën uit te voeren want vaak ontbreekt het aan resources, tijd of expertise om dit zelf te realiseren. Voordeel is dat de focus ligt op de technologie zonder voorkennis over het product of de machine. Daardoor kijkt men met een andere bril en krijg je sowieso nieuwe inzichten. Kennisdeling is voor ons heel belangrijk. Door aan tafel te gaan met andere bedrijven leren we wat er op de markt beweegt en blijven we op de hoogte van de laatste evoluties en tendensen.”

Benieuwd naar alle voordelen van cocreatie en praktijkgerichte demonstratoren? Schrijf je in voor het slotevent van het EFRO-project “Cocreatie in Machinebouw & Mechatronica” op 31 maart. Meer info op www.fabriekenvoordetoekomst.be.

Fabrieken voor de toekomst

Vraag het @ Voka

Een prangende vraag? Wij antwoorden binnen de 2 werkdagen!

Stel hier jouw vraag

Artikel uit publicatie