Skip to main content
Map
  • Nieuws
  • De Expert: "Digitaal ontwerp bant kinderziekten"

De Expert: "Digitaal ontwerp bant kinderziekten"

  • 11/02/2022

Koen Dejonghe – algemeen directeur Werkhuizen Deswarte

Intern transport van bulkgoederen is voor talrijke ondernemingen een stevige uitdaging, die gespecialiseerd maatwerk vergt. Koen Dejonghe van Werkhuizen Deswarte geeft via een beknopt draaiboek enkele belangrijke aandachtspunten mee.

1. Kies voor het juiste systeem

“De keuze voor een schroef-, riem-, of kettingsysteem hangt af van de eigenschappen van het product dat moet worden getransporteerd. Zo kan gerecycleerd hout bijvoorbeeld abrasief zand bevatten, waardoor het transportsysteem best uit slijtvaste materialen is vervaardigd. Een riemsysteem is heel geschikt voor vrij fragiele producten, op voorwaarde dat gekozen wordt voor de meest geschikte hellingshoek. Om maar te zeggen: elk systeem heeft zijn pro’s en contra’s.”

2. Meten is weten

“Eenmaal je weet welk systeem het wordt, is het belangrijk om de gedetailleerde afmetingen van de installatie én van de ruimte waarin het komt, te kennen. Daarom nemen gespecialiseerde aanbieders eerst een volledige 3D-scan van het gebouw én van de installatie. Dat laat toe om virtueel de potentiële bottlenecks te detecteren, zodat de plaatsing optimaal kan worden voorbereid.”

3. Heb oog voor het volledige plaatje

“Een juist ontwerp en optimale productie zijn één ding, een vlekkeloze installatie vergt nog andere uitdagingen. Het transportsysteem moet perfect geconnecteerd zijn met andere installaties in de productiehal. Daarom moeten bij het ontwerp ook zorgvuldig de tussenstukken worden bekeken, zodat de verschillende schakels goed op elkaar aansluiten en er geen kink in de logistieke kabel komt.”

4. Kies voor slijtvaste materialen

“De materialen waarin transportsystemen zijn vervaardigd, kenden een grondige evolutie. Niet alleen de kwaliteit van legeringen is beter geworden, ook beschermingssystemen en slijtvaste kunststoffen kunnen een meerwaarde betekenen. Het komt de duurzaamheid van de oplossingen absoluut ten goede.”

5. Ga voluit voor veiligheid

“De integratie van een transportsysteem in een werkomgeving is geen sinecure en vereist een grondige voorbereiding, waarbij veiligheid centraal staat. Daarbij is het belangrijk te kiezen voor veilige hijstoestellen, die zelfs op kleine ruimtes uiterst flexibel zijn en elk risico op ongevallen vermijden.

6. Optimaliseer je bestaande systeem

“In bepaalde sectoren, zoals bij veevoeders, wordt bulktransport geoptimaliseerd door bestaande installaties te verbeteren. In samenspraak met een gespecialiseerde firma, zoals Deswarte, gebeurt dan een re-engineering van het transportsysteem, krijgt alles een grondige revisie en worden versleten componenten vervangen. Ook op die manier bereid je de logistieke flow voor op de toekomst.”

7. Onderhoud waarborgt duurzaamheid

“De rol van de aanbieder stopt niet eenmaal de machine in gebruik is. Het is verstandig om via een onderhoudscontract de installatie altijd up-to-date te houden, (ab)normale slijtage te detecteren en gepast in te grijpen.”

www.deswarte.be

De Expert: "Digitaal ontwerp bant kinderziekten"

Vraag het @ Voka

Een prangende vraag? Wij antwoorden binnen de 2 werkdagen!

Stel hier jouw vraag

Artikel uit publicatie