Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • Hans Cools treedt op tijdens onze nieuwjaarsrecepties

Hans Cools treedt op tijdens onze nieuwjaarsrecepties

  • 16/12/2022

Lichterveldse comedian voorziet humoristisch intermezzo

Positiviteit centraal tijdens onze 3 nieuwjaarsrecepties in januari! Op het programma staat (onder meer) een humoristisch intermezzo door Hans Cools. De Lichterveldenaar is up & coming in de Vlaamse comedy. Maar dat is niet de enige reden waarom we hem vroegen: hij heeft ook heel wat linken met het West-Vlaamse ondernemerschap.

Hans Cools treedt op tijdens onze nieuwjaarsrecepties

Hans Cools lijkt wel de definitie van een West-Vlaming: opgegroeid in een dorp, kleinzoon van boeren en zoon van hardwerkende ouders in een gezin van 4 kinderen. Hij ging naar de Chiro, speelde voetbal én hij was misdienaar. Hij wilde zijn vader opvolgen als schrijnwerker, maar ging op advies van het CLB toch voor iets anders en werd ingenieur bouwkunde. Momenteel werkt hij in Kortrijk bij een internationaal bedrijf actief in de bouwsector.

Een jaar of 4 geleden rolde hij toevallig in comedy, nadat hij in Lichtervelde de optredens tijdens het Chiro-eetfestijn aan elkaar praatte. Hij raakte in de halve finale van Humo’s Comedy Cup, won de jury- en publieksprijs van de Commeere Comedy Cup en ging aan de haal met The Lunatic Comedy Award. “Zo werd ik plots links en rechts gevraagd om op te treden. Ik ging ook mee op tournee met comedian Steven Mahieu. Daarna besloot ik om de sprong te wagen en een eigen show te schrijven.” Zijn voorstelling ‘Cools en zonen’ gaat in première op 20 januari. Zie zijn optredens tijdens de Voka-nieuwjaarsrecepties dus maar als een soort avant-première.

Ook zelf ondernemer

Zijn inspiratie haalt Cools uit zijn dichte omgeving. “Ik praat onder meer over mijn jeugd in een gezin van typische West-Vlaamse zelfstandigen en het verschil met hoe mijn kinderen nu opgroeien. Ik vertel over mijn ‘struggle’ rond wat ik wil meegeven aan mijn eigen zonen: de waardes uit mijn eigen opvoeding, zoals de focus op presteren, of de manier waarop nu met kinderen wordt omgegaan, waarbij alles leuk en positief moet zijn.” Thema’s als het West-Vlaamse ondernemerschap, innovatie en duurzaamheid zijn hem zeker niet vreemd: “Uiteraard komen er in mijn voorstelling situaties voor vanop de werkvloer en uit het bedrijfsleven. Voor de Voka-optredens kies ik het materiaal uit mijn repertoire dat het dichtst aanleunt bij de leefwereld van de West-Vlaamse ondernemers. Hoewel het stuk over de zwangerschappen en bevallingen van mijn vrouw voor velen ook wel herkenbaar zou zijn, probeer ik mij voor de Voka-avonden toch op andere onderwerpen te focussen”, lacht hij.

Het stuk over de zwangerschappen en bevallingen van mijn vrouw zou voor velen wel herkenbaar zijn, maar ik probeer mij voor de Voka-avonden toch op andere onderwerpen te focussen.

Nu hij comedian is, startte trouwens meteen ook zijn eigen carrière als ondernemer. “Ik zie in elk geval parallellen. Comedian worden vraagt een grote tijdsinvestering: je moet heel veel optreden om naamsbekendheid op te bouwen. Het is hard werken, vaak ’s avonds, voor je toe bent aan een eigen show waarvoor je tickets kan verkopen. Dat zal zeker het West-Vlaamse ondernemerschap zijn dat in mij zit?”, besluit hij. (JV - Eigen foto)

www.hanscools.be

Vraag het @ Voka

Een prangende vraag? Wij antwoorden binnen de 2 werkdagen!

Stel hier jouw vraag

Artikel uit publicatie