Skip to main content
Map
  • Nieuws
  • Voka Politica in beeld - Ontmoetingen met de burgemeester

Voka Politica in beeld - Ontmoetingen met de burgemeester

  • 02/12/2022

Onder de noemer Voka Politica organiseert Voka West-Vlaanderen in verschillende West-Vlaamse gemeentes ontmoetingen met de burgemeester. Ondernemers gaan er in gesprek met het lokale bestuur over het beleid van de voorbije jaren én over wat er de komende jaren nog nodig is om het ondernemerschap in de gemeente verder te (onder)steunen.

Kris Declercq - Roeselare

Op 15 november trokken we richting Noordstraat 140 in Roeselare, een innovatieve coworkingspace. Vroeger werd er bier gebrouwen en werden er koffiebonen geroosterd, vandaag bouwen een aantal ondernemers er aan hun ondernemersverhaal. De perfecte locatie dus om samen met burgemeester Kris Declercq even terug te blikken op de eerste jaren van deze legislatuur, maar ook vooruit te kijken.

De burgemeester schetste een beeld van een zeer ondernemend Roeselare. Zo heeft de stad per 100 inwoners de meeste ondernemingen van alle centrumsteden in Vlaanderen. Ook op het vlak van tewerkstelling steekt Roeselare er met kop en schouders bovenuit. Succesverhalen hebben echter ook hun uitdagingen. De zoektocht naar ruimte om te ondernemen blijft één van de aandachtspunten, net als de uitdagingen op vlak van arbeidsmarktbeleid. De visvijver is in (Midden-) West-Vlaanderen al jaren opgedroogd. We moeten andere bronnen aanboren om ook in de komende jaren voldoende mensen te vinden, zoals gerichte economische arbeidsmigratie. Lokale besturen hebben daarin een belangrijke rol te spelen. Kris Declercq is naast burgemeester ook voorzitter van het regio-overleg Midwest. Als regio moeten we samen inzetten om bijvoorbeeld meer middelen te krijgen van Vlaanderen om te investeren in kritische infrastructuren als het Kanaal Roeselare-Leie, de E403 of de zuidwestelijke ontsluiting van Tielt.

Kris Declercq

Jan Seynhaeve - Wevelgem

In het zuiden van West-Vlaanderen ligt een wat verborgen parel: Wevelgem. Van alle hier gevestigde bedrijven is maar liefst 28% actief in de secundaire sector. Heel wat mensen zijn hier aan de slag en dat brengt uiteraard de nodige uitdagingen met zich mee. Tijdens Voka Politica kwamen dan ook heel wat vragen over de mobiliteit in en rond Wevelgem. De ontsluiting van industriezones Wevelgem Zuid en Gullegem-Moorsele is al jaren een doorn in het oog. Burgemeester Jan Seynhaeve gaf aan dat er verder gezocht wordt naar oplossingen, maar dat de ruimtelijke structuur niet veel marge toelaat om zware ingrepen door te voeren. Hij herhaalde de vraag naar een extra ontsluiting vanop de A19 naar de industriezone Gullegem-Moorsele, maar gaf aan dat die vraag bij de bevoegde overheden op een koude steen valt. Voka West-Vlaanderen zal blijven kloppen op die nagel van een vlotte ontsluiting. De krapte op de arbeidsmarkt is ook hier heel voelbaar, en dat terwijl er in Wallonië, slechts een paar kilometer verderop, een zee aan potentieel ligt. Tijdens Voka Politica werd een oproep gedaan naar de lokale politici om niet alleen de focus te leggen op het beleid in de eigen gemeente, maar ook hun rol te spelen om de lokale bezorgdheden over te maken binnen de eigen partij op Vlaams en federaal niveau. Tot slot kwam ook de strategische ligging van Wevelgem ter sprake. De gemeente ligt op het knooppunt van de E403, de A19 en de E17, de Leie loopt erlangs én er is een performante regionale luchthaven. Het is belangrijk om die strategische infrastructuur te koesteren om onze regio multimodaal te blijven ontsluiten, klonk het.

Jan Seynhaeve

Vraag het @ Voka

Een prangende vraag? Wij antwoorden binnen de 2 werkdagen!

Stel hier jouw vraag

Artikel uit publicatie